L'Ajuntament de València duplica la dotació dels premi 'Caliu' d'igualtat a les Falles de 2019

La convocatòria s'amplia a les falles infantils i compta amb una dotació de 14.000 euros
/ València
10 gener 2019 01:00h
Tant per als monuments grans com per als infantils, hi haurà cinc premis. Imatge d\'arxiu.

La Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de l'Ajuntament de València llança la segona edició dels Premis Caliu, una convocatòria que enguany duplica la seua dotació –disposarà de 14.000 euros–, amb la intenció de poder premiar també els monuments infantils. Aquest divendres la Junta de Govern Local aprova aquesta convocatòria, que busca fomentar la creació de nous projectes que, pels seus elements, tractament dels temes i materials, tinguen un concepte igualitari i divers que contribuïsca a la superació de barreres i estereotips. A més, enguany aquest concepte s'amplia i es trasllada també a les falles infantils, que també poden participar.

"Les Falles tenen un gran potencial per a vehicular i fer partícip tota la ciutat dels valors d'igualtat, diversitat i convivència que volem promoure i visibilitzar des de l'Ajuntament", ha exposat la regidora Isabel Lozano, qui ha destacat que són "uns premis molt rellevants en el context actual". Així mateix, Lozano ha indicat que "l'Ajuntament de València fomenta decididament la igualtat i la diversitat en tots els àmbits". Es tracta d'escenificar el principi d'igualtat de tracte i no discriminació per motiu de sexe, d'orientació sexual, identitat de gènere, ètnia, cultura, procedència, religió, creença, situació de pobresa, diversitat funcional o qualsevol altra causa "contribuint a la prevenció de la intolerància, l'odi o qualsevol forma de discriminació", ha destacat la regidora Lozano.

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha dit que "amb aquesta iniciativa es reconeix el treball de les Falles que amb la seua sàtira cremen les discriminacions, les fòbies i les injustícies. I ara, també, a unes falles infantils que són una inversió pedagògica de futur". Tant per als monuments grans com per als infantils, el primer premi tindrà una dotació de 3.000 euros; el segon, de 2.000 euros; el tercer, de 1.000 euros, i el quart i el cinqué, de 500 euros, a més del corresponent estendard.

El jurat del premi estarà presidit per la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano i, a banda, estarà format per quatre vocals. La composició del jurat serà paritària entre dones i homes. Es buscarà a professionals amb experiència en l'àmbit de la defensa de la igualtat i la diversitat de la societat valenciana, així com de l'àmbit de les falles. Així, la decisió del jurat constarà en una acta i el seu veredicte serà inapel·lable, la reunió d'aquest es farà el dia 16 de març de 2019.

El nom del premi procedeix d'una paraula valenciana de l'himne faller, que té tres accepcions que, tal com ha explicat la regidora Lozano, reflecteixen el significat dels premis: "Barreja de brasa incandescent i de cendra que queda en un foc quan s'apaga definitivament la flama"; "ambient agradable, d'afecte, de sentiment, de passió", i al caliu d'algú o d'alguna cosa, que vol dir "al seu abric, sota la seua protecció".

next