Diari La Veu del País Valencià
Les estreles de la pilota estrenen una Lliga amb nou format i horaris

La competició mare, el campionat per equips més important i prestigiós de la pilota valenciana, el torneig que ha regalat quinzes eterns i moments memorables sobre les lloses torna ara als trinquets. La Lliga Bankia, l’abans nomenat Circuit Bancaixa, regressa aquest cap de setmana amb potents novetats i una notable expectació a l’escala, on hi ha ganes de comprovar l’estat de forma de les figures després del breu parèntesi nadalenc.

Els últims moviments en la fundació encarregada de la gestió de la pilota professional, que han suposat el nomenament de l’exjugador Tino Bendicho com a nou director esportiu, han derivat en una reformulació de la Lliga. Des de la Fundació s’ha fet un treball decidit per augmentar la rellevància d’aquesta competició, amb sensibles canvis en el seu format i en les seues dues modalitats, i traslladant pràcticament totes les partides al cap de setmana.

En la Lliga d’escala i corda, que enguany arriba a la seua 28a edició, per primera vegada en molt de temps s’enfrontaran sis trios. Res de parelles. Sis equips, amb els millors 18 jugadors del moment, equilibrats i compensats, sense que es puga assenyalar un clar favorit. Una igualtat numèrica que farà de les partides batalles amb un resultat imprevisible.

D’altra banda, també s’ha optat per allargar la competició. La Lliga tindrà una fase regular en la qual tots jugaran entre tots, amb una primera i una segona volta. En total 30 partides que es disputaran en els millors trinquets valencians (Pelayo, Guadassuar, Benissa, Massamagrell, Petrer, Benidorm, Vila-real, Borriana, Xàbia, Murla, Bellreguard, Pedreguer, Vilamarxant, Dénia i la Pobla de Vallbona). Excepte en dos casos, la resta d’enfrontaments se celebraran el divendres, el dissabte i el diumenge. Un pas fonamental de la pilota valenciana en el seu objectiu d’adaptar-se als nous públics.

Una nova puntuació

El sistema de puntuació també variarà aquesta temporada amb l’objectiu de fomentar major igualtat en la taula de classificació. En l’actual edició, la victòria estarà premiada amb 2 punts i l’equip derrotat tindrà la possibilitat de sumar 1 punt en el cas que aconseguisca el joc 50.

Els quatre millors classificats en aquesta fase regular passaran a disputar les semifinals, que es decidiran amb una partida d’anada i una de tornada. La final, en canvi, serà a partida única, com l’any passat. Serà el 7 o el 14 d’abril, depenent del desenvolupament de les semifinals.

Les sis formacions que buscaran el títol seran els equips de Benidorm, amb Pere Roc II, Santi i Monrabal II; de València, amb Puchol II, Raúl i Bueno; de Vila-real, amb Soro III, Jesús i Carlos; de Pedreguer-Masymas, amb Francés, Pere i Tomás II; d’Almussafes, amb De la Vega, Félix i Nacho, i de Murla, amb Genovés II, Javi i Héctor.

Respecte als jugadors, Pere Roc II defensarà el títol aconseguit en els darrers dos anys. El rest de Benidorm, finalista en el mà a mà, podria arrodonir la seua tercera Lliga consecutiva, una fita que només han protagonitzat Mezquita i Genovés II. Per la seua banda, el de la Costera, amb 37 anys però en un moment de joc formidable (campió del Mestres), aspira a conquerir el seu quart títol acompanyat de dos pilotaris de moltes garanties, com són Javi i Héctor.

D’altra part, Puchol II i Soro III es mantenen entre els favorits. Ho són sempre, en tots els campionats que disputen. Ara bé, són molts els que confien en la joventut i les ganes de Francés i De la Vega. El de Petrer va arribar l’any passat a la final i té dos companys de molt de nivell i pegada, com són Pere i Tomás II. El d’Almussafes, amb només 20 anys, ha brillat en els últims mesos i tant Félix com Nacho saben el que és guanyar la Lliga.

Possibilitats per als sis equips en escala i corda

La mateixa igualtat i incertesa amb què es presenta la Lliga d’escala i corda és la mateixa que es respira en la de raspall, en la qual les portes cap a la final estan obertes als sis equips. En aquesta modalitat també es mantenen les mateixes novetats introduïdes en l’escala i corda, tant en la conformació dels equips com en el format del campionat, el nombre de partides, els dies en què se celebraran i la puntuació en cada enfrontament (l’equip que arribe a 25 sumarà 1 punt).

En aquesta modalitat, la competició visitarà els trinquets de Genovés, Bellreguard, Xeraco, Piles, Llosa, Oliva, Sueca, Ontinyent, Guadassuar, Xàbia i Dénia.

En aquesta modalitat els sis equips participants són el de Barxeta, amb els pilotaris Moltó, Josep i Lorja; el de Xeraco, amb Pablo, Canari i Raúl; el d’Oliva, amb Montaner, Brisca i Gabi; el de Vilanova de Castelló, amb Marrahí, Tonet IV i Néstor; el de Genovés, amb Sergio, Seve i Ricardet, i el de Dénia, amb Ian, Sanchis i Miravalles.

Ian, destronat en el mà a mà fa uns mesos, tractarà de mantindre’s com a campió lliguer, encara que enguany el nivell pareix haver pujat en totes les posicions. La tornada de Marrahí, el gran moment de Moltó, el joc per dalt de Sergio i la potència de Pablo i Montanter; el nivell de Brisca i Tonet IV; la joventut de Seve i Josep, i l’experiència de Sanchis fan d’aquesta Lliga un esdeveniment sense pronòstics.

A més, mentre les lligues d’escala i corda i raspall es posen en marxa aquest cap de setmana, d’ací a poc de temps la Fundació estrenarà un altre campionat, la Lliga Dos. En aquest torneig, de nova creació, competiran els jugadors que aspiren a estar en un futur pròxim entre els millors, és a dir, a la Lliga Bankia, i que actualment tenen la condició de suplents dels sis equips de la Lliga.

En aquesta Lliga Dos competiran en escala i corda els equips de Benidorm (Pablo de Sella, Monrabal II i Conillet), de València (Santi de Silla, Bueno i Álvaro), de Vila-real (Marc i Carlos), de Pedreguer-Masymas (Fageca i Tomás II), d’Almussafes (José Salvador i Nacho) i de Murla (Giner i Héctor). Per la seua banda, en la modalitat de raspall competiran Barxeta (Punxa i Lorja), Xeraco (Vicent i Raúl), Oliva (Salelles II i Gabi), Vilanova de Castelló (Vercher i Néstor), Genovés (Badenes i Ricardet) i Dénia (Moncho i Miravalles).

En definitiva, una Lliga de les estreles apassionant i que camina cap a la modernitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa