Un 'thriller' de Vicent Enric Belda guanya el 38é Premi Enric Valor de Narrativa Juvenil

El jurat proclama finalista l'obra 'Ventalls de paper', de la columnista de Diari La Veu Lliris Picó
/ València
11 gener 2019 01:00h
Un total de 32 obres s\'han presentat al certamen literari, que celebra aquest any la 38a edició.

L'escriptor Vicent Enric Belda (Agullent, la Vall d'Albaida, 1962) ha sigut guardonat amb el 38é Premi Enric Valor de Narrativa Juvenil per la novel·la de terror Unes veus a l'altra part del mur, una obra que té com a protagonista Paula, una adolescent amb una sensibilitat extraordinària que la fa capaç de comunicar-se des de molt xicoteta amb els morts.

La distinció, que ha sigut entregada aquest divendres i que està organitzada per l'Ajuntament de Picanya (l'Horta Oest) i Edicions del Bullent, està dotada amb 6.000 euros; la publicació de l'obra, que arribarà a les llibreries el proper mes d'abril, i un gravat del reconegut artista valencià Rafael Armengol, concebut expressament per al premi, segons ha indicat l'editorial en un comunicat.

En la novel·la, la vida de Paula, aparentment tranquil·la, es desenvolupa en un mas de la Vall de Laguar i canvia de sobte quan mor el seu pare i ella ha de traslladar-se a Barcelona, a casa de la seua iaia paterna. En aquest pis elegant del barri de Sant Gervasi, mitjançant la influència d'una esgarrifosa presència sobrenatural, Paula descobrirà la vertadera història de la seua família, uns fets amb un rerefons terrible que arrossegaran també la jove protagonista.

El jurat també ha nomenat una obra finalista –un fet que no es dona tots els anys– a causa de la "gran qualitat" de les obres presentades. Aquest llibre és Ventalls de paper, de l'escriptora i columnista d'aquest diari Lliris Picó, on Clara, una adolescent que lluita per recuperar-se d'un trastorn d'alimentació, i Carles, un dels seus companys de classe, fill adoptat de mare soltera, descobreixen la importància de la música i de la llengua, i el valor de l'amistat i de l'amor per a superar tota classe de traves.

El conseller de Cultura Vicent Marzà i el d'Hisenda Vicent Soler han acudit a la cerimònia de lliurament del guardó a Picanya (l'Horta Oest). / EDICIONS DEL BULLENT

Amb una tria decidida pel mestissatge cultural com a rerefons, l'autora torna a tractar les relacions familiars, l'assetjament escolar i els problemes a què s'han d'enfrontar els adolescents de hui en dia amb una prosa intimista i elegant. Lliris Picó ja va guanyar el premi Enric Valor fa quatre anys amb Moisés, estigues quiet.

Un total de 32 obres s'han presentat al certamen i el jurat ha destacat la qualitat de totes. El tribunal –format per Carles Fenollosa, Vicent Gil, Lourdes Boïgues, Pilar Puchades i Núria Sendra– ha premiat per unanimitat Unes veus a l'altra part del mur per la "gran capacitat de crear i resoldre expectatives i enigmes al voltant de la línia narrativa central, i de mantindre la tensió en una obra de terror". Així mateix, destaca la "bona construcció" del perfil psicològic de la protagonista.

L'acte de lliurament ha sigut presidit per l'alcalde de Picanya, Josep Almenar, i per la periodista Irene Rodrigo, directora del programa d'À Punt Una habitació pròpia ha sigut l'encarregada de conduir l'acte, que ha comptat amb les actuacions musicals de la coral Escorgavina i de Trio Jazz Manouche.

next