Diari La Veu del País Valencià
Rafa Xambó s’alia amb Shakespeare a Alacant i Bocairent
RedactaVeu / Alacant / Bocairent

“T’estimo tant. Sonets de Shakespeare”, és el títol dels concerts que el cantautor valencià Rafa Xambó ofereix els dies 11 i 12 d’abril a Alacant i Bocairent, respectivament. El nou espectacle de Rafa Xambó presenta un cantant “sòlid i inspirat” que, de la mà dels versos del gran poeta universal, ofereix unes cançons insòlites en el panorama cultural actual.

El concert a la capital de l’Alacantí se celebrarà a la Seu Universitària d’Alacant a les 20:30 hores del divendres 11 d’abril, mentre que a Bocairent tindrà lloc dissabte 12 d’abril al Teatre Avenida amb motiu del mes del llibre, amb un preu de 3 euros l’entrada i organitzat per l’Ajuntament de Bocairent, segons fonts de l’organització.

La traducció dels sonets de Shakespeare ha estat a càrrec de Txema Martínez, Premi Jordi Domènech de Traducció de Poesia 2010.

El format de l’espectacle, piano –Salva Vázquez-, violoncel- Matthieu Saglio- i veu i guitarra -Rafa Xambó-, contribueixen a fer en aquest recital de l’experiència de l’escolta “una vivència intensa que combina el bo i millor del format de trio clàssic amb els accents del jazz i el rerefons de la cançó popular contemporània”.

William Shakespeare va escriure un bon grapat dels millors sonets d’amor -154- que s’han escrit mai. I ja fa més de quatre-cents anys. Els primers 126 a un jove amic/amant i la resta a la misteriosa Dark Lady. Entre l’obra de Shakespeare figuren sonets d’amor i de mort, de sexe i desesperació, del pas del temps inexorable i la traïció, del gaudi de la carn i el goig dels dies. Fins i tot en aquesta ambigüitat sexual o bisexualitat el gran Will és un clàssic antic o ben modern, a l’estil androgin d’alguns dels grans artistes del segle XX.

Les cançons d’amor que Xambó ofereix a l’espectacle estan ben lluny de la carrincloneria a què ens ha acostumat la moda musical per a adolescents. Xambó canta en aquest recital “a l’amor adult que coneix les delícies de la carn, l’horror i les angoixes de la pèrdua, les paradoxes de la luxúria i els camins del vici i les falsedats, un amor homosexual, heterosexual i bisexual, sense els prejudicis de la indústria de l’entreteniment de masses”.

El concert està format per “dotze mirades o cançons a la passió amorosa, carnal i espiritual” que es fan vives en la versió catalana de Txema Martínez, el poeta de Lleida que, amb la seua traducció, ofereix un Shakespeare “fresc, jove i genial”.

Cantautor “de llarg recorregut”

Rafa Xambó és defineix com un cantautor valencià “de llarg recorregut”. Va formar part de la segona generació del moviment de la Nova Cançó. L’any 1974 va guanyar el Primer Premi del Festival de Noves Veus (Sabadell).

Després de dècades de silenci musical, a l’estiu del 2002 va treure el disc “7 acústics” que va ser triat per la crítica com un dels millors discos de cançó d’autor. Tot seguit, l’any 2003, va treure “Dies oberts”, segon disc de Rafa Xambó i la banda La Fusteria.

El tercer disc, “Cançons de la memòria de trista” (Picap, 2006), fou produït per Albert Ortega. El disc següent, “Andanes”, va rebre dos Premis Ovidi Montllor, un en la modalitat de millor disc de cançó d’autor l’any 2010 i l’altre en la modalitat de millor lletra pel tema A Glasgow.

Xambó es també llicenciat en Psicologia i doctor en Sociologia i exerceix com a professor de Sociologia a la Universitat de València. Entre els seus llibres destaquen “Sexualitat provisional” (1988), “Comunicació, política i societat. El cas valencià” (2001), i “Pamflets anacrònics” (2007).

>

Rafa Xambó “T’estimo tant” Sonet 71 Shakespeare. Traducció de Txema Martínez i Pere Rovira from Rafa Xambó on Vimeo.

Rafa Xambó “T’estimo tant” Sonet 71 Shakespeare. Traducció de Txema Martínez i Pere Rovira

Comparteix

Icona de pantalla completa