Diari La Veu del País Valencià
El PP rebutja la proposta de Compromís per a retirar l’arranjament escolar
Europa Press / València

Pañella, que s’ha pronunciat d’aquesta manera en el ple de Les Corts amb motiu de la iniciativa presentada per la seua formació que no ha tirat endavant pels 43 vots del PP enfront dels 39 de l’oposició, que ha sigut seguida des de la tribuna de convidats per pares que “porten més de 15 dies tancats” en un centre a Ontinyent i també del Ciutat de Cremona d’Alaquàs.

La parlamentària ‘popular’ María José Barrieras, en defensa de les polítiques del Consell i del departament d’Educació, ha volgut dir “ben alt i ben fort que eixim amb la cara ben alta a defensar les polítiques de Fabra i del PP” i “no ens cau la cara de vergonya”, com ha dit l’oposició. A més, ha agregat que “si estigueren tots els pares ací que estan d’acord amb les polítiques del Consell, no cabrien en Les Corts”.

D’altra banda, Pañella ha lamentat que amb l’arranjament escolar la Conselleria està suprimint places educatives públiques. Concretament, “s’han creat sis unitats d’Infantil, 112 de Primària i cinc d’educació especial. En canvi, s’han suprimit 152 d’Infantil, 69 de Primària, tres d’ESO i cinc d’educació especial, ha dit. En total, una diferència negativa de 106 unitats”, ha dit.

Enfront d’aquestes dades, la ‘popular’ Barrieras ha assenyalat que Educació ha creat enguany 344 unitats educatives, mentre que s’han suprimit 223, per la qual cosa enguany l’educació pública comptarà amb 121 unitats més.

Valencià

Altre dels punts assenyalat per Pañella és que aquesta resolució de la Conselleria “s’acarnissa amb les línies en valencià” perquè “estan tancant principalment línies en valencià”. Així mateix, ha atacat la decisió d’aplicar el districte únic perquè dóna a l’educació un aspecte “elitista” en el qual només els pares amb recursos “podran pagar” l’elecció de centre per als seus fills.

En resposta, Barrieras (PP) ha assenyalat que en aquest curs hi ha més alumnes en valencià que en castellà. En aquest sentit, ha agregat que en 1996 eren 77.000 alumnes i ara, en 2014, 235.648 són els qui cursen les seues classes en la línia en valencià, per la qual cosa “ja està bé de dir que no volem l’escola pública”, ha remarcat.

En la seua intervenció, la portaveu de EUPV, Marga Sanz, ha afirmat que l’arranjament escolar “fica al sistema educatiu valencià en un pou sense fons perquè després d’incrementar la ràtio en les aules i el districte únic, amb aquest tipus de mesures el sistema públic deixarà de ser l’espina dorsal de l’educació valenciana”. “Aquest arranjament el que fa és buidar l’escola pública” i “promoure que el valencià no siga la línia vehicular del sistema”.

Esmena PSPV

D’altra banda, el PSPV ha presentat una esmena a la iniciativa de Compromís, també rebutjada per la majoria ‘popular’, per la qual s’instava Educació perquè no cedisca solars per a la construcció dels anomenats centres d’iniciativa social al mateix temps que es tanquen unitats perquè “són privatitzacions encobertes”.

La construcció d’aquests centres que “després seran concertats” i el descens de la natalitat “són les excuses de la Generalitat per a tancar unitats”, ha criticat la diputada Pilar Sarrión. Així mateix, ha reclamat que el descens de la natalitat en alguns municipis “s’utilitze per a reduir la ràtio i no per a suprimir unitats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa