Diari La Veu del País Valencià
Compromís s’alia amb Més per a les europees i espera sumar part d’En Marea

Compromís pensa repetir aliança amb la Chunta Aragonesista (CHA) i Por Un Mundo Más Justo (PUM+J) per a les eleccions europees del pròxim 26 de maig. A més, la coalició ja ha aconseguit sumar també Més per Mallorca, vol afegir Nueva Canarias i té oberta una plaça per a part d’En Marea, en funció de com resolga els seus problemes interns la confluència gallega de Podemos. Amb aquestes incorporacions, la coalició valenciana busca omplir el buit deixat per Equo, que va concórrer amb ells en 2014, però enguany ho farà junt amb Unidos Podemos.

En els últims comicis al Parlament Europeu, la coalició Primavera Europea va aconseguir 302.266 vots, un (1,92% del total), i va traure un eurodiputat, escó que primer va ocupar Jordi Sebastià, de Compromís, i després va quedar en mans de Florent Marcellesi, d’Equo, en virtut de l’acord aconseguit per les dues formacions que lideraven la candidatura.

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha mostrat a Europa Press la seua confiança en el fet que podran mantindre la seua representació en l’Eurocambra tot i l’abandó d’Equo, ja que la seua formació ha crescut en votants des de 2014.

A més, els de Mónica Oltra creuen que el fet que les eleccions europees coincidisquen en aquesta ocasió amb les locals i autonòmiques facilitarà que els qui els voten per als ajuntaments i les Corts posen també la seua papereta en l’urna per al Parlament Europeu.

El seu eurodiputat, Jordi Sebastià, es presentarà a les primàries internes per a tornar a ser el cap de llista de la coalició amb l’objectiu de guanyar almenys un dels 59 escons que corresponen a l’estat espanyol (cinc més que en 2014).

En les últimes europees, la llista de Primavera Europea va obtindre 302.266 vots; un any després, en les autonòmiques de 2015, Compromís va recaptar més de 450.000 suports, i en les últimes generals, va arribar als 655.895 sufragis.

Tenint en compte aquesta evolució, Baldoví està convençut que podran revalidar el seu lloc a l’Eurocambra malgrat la marxa d’Equo, que amb la seua organització estatal tenia un paper clau en la candidatura i que ara ha preferit continuar en les europees amb la seua actual aliança amb Podemos i IU.

Divisió en Més

Per als comicis de maig, la llista de Compromís ja ha sumat un nou soci: Més per Mallorca, formació balear nascuda en 2010 i que ara governa l’arxipèlag amb el PSOE. En 2014 va decidir no presentar-se a les europees, però van recomanar votar la llista que va encapçalar ERC o Primavera Europea, a la qual ara s’incorpora.

L’adhesió a la candidatura que lidera Compromís es va prendre aquesta setmana i va deixar Més per Mallorca partida en dos. La vicepresidenta de Balears, Bel Busquets, va proposar una aliança amb els independentistes d’ERC i Bildu per a les europees, però va ser derrotada per un sol vot.

Compromís espera sumar també Nueva Canarias, la formació canària que lidera Román Rodríguez. En 2009 ja van estudiar la possibilitat de presentar-se amb l’Europa dels Pobles-Verds (Edp-V), però finalment no va quallar i fins ara no han participat en comicis europeus.

A més, Compromís té pràcticament tancats sengles acords amb la Chunta Aragonesista (CHA) i el Partido Castellano perquè repetisquen en la coalició, de la qual ja van formar part en 2014, i manté converses per a renovar un acord també amb el Partido por un Mundo más Justo (PUM+J) i la formació ceutina Caballas. També aspiren a un nou fitxatge, el de Coalición por Melilla.

Atents a la crisi d’En Marea

La formació valenciana també guarda una plaça per a la coalició a part d’En Marea, la confluència gallega de Podemos, integrada per la formació morada, Izquierda Unida, Anova, Equo i les ‘marees’ locals.

Segons han informat a Europa Press fonts de la coalició, la presència dels gallecs en la nova Primavera Europea dependrà de les decisions que puguen adoptar en les pròximes setmanes les diferents formacions que integren En Marea, que travessa una greu crisi interna i que podria acabar trencant-se.

De moment, la direcció d’En Marea, capitanejada per Luis Villares, no ha descartat la possibilitat de concórrer amb Unidos Podemos, però tampoc no ha tancat la porta a explorar una aliança amb Compromís. Per part seua, Anova, que té una bona relació amb els valencians, ni tan sols ha decidit què farà en el cas que En Marea es trencara.

Comparteix

Icona de pantalla completa