Diari La Veu del País Valencià
El ministre d’Agricultura es reuneix amb Puig i les associacions agràries enmig de la crisi citrícola

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, visita València aquest dilluns 14 de gener per a reunir-se amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i els representants de les organitzacions agràries. Aquesta trobada arriba en un moment de crisi per al sector citrícola a causa d’una campanya “desastrosa” per als agricultors valencians que, fins a desembre, els havia ocasionat unes pèrdues d’almenys 130 milions d’euros, segons un estudi la Unió de Llauradors.

Des de les associacions esperen que Planas anuncie mesures més enllà de les que va presentar en desembre, quan el Ministeri va obrir un contingent per a transformar en suc taronges, mandarines, clementines i satsumes retirades del mercat que abastaria fins a 50.000 tones de cítrics i que podria suposar fins a 12,5 milions d’euros.

Ja aleshores, des d’AVA-Asaja van considerar que la gravetat de la crisi citrícola “obliga a continuar negociant l’adopció de noves mesures”, en paraules del seu director, Jenaro Aviñó.

Mentrestant, des de la Unió de Llauradors esperen que la reunió d’aquest dilluns servisca perquè el ministre “reculla dues o tres propostes concretes per a defensar-les a Brussel·les”. En declaracions a Europa Press, el secretari general de la formació, Carles Peris, ha optat per dues qüestions: el tractament en fred i les matèries actives, dos processos que els productors espanyols han de seguir però que no es reclamen a la fruita importada des de països amb Sud-àfrica.

Acord amb Sud-àfrica

Precisament és l’acord amb aquest país la raó que apunten com una part del problema des de les associacions agrícoles. Entre els principals problemes es troba el fet que aquestes importacions a països com Portugal, el Regne Unit o Holanda passen controls fitosanitaris més laxos que els que es requereixen a les taronges valencianes.

Peris ha indicat que espera de Planas un compromís per a defensar a Europa que la fruita importada des de tercers països haja de passar els mateixos controls sanitaris que la valenciana.

El fet de no fer-ho, en la seua opinió, és “perillós”, perquè “l’única assegurança contra les plagues és el tractament en fred de la fruita”, ha explicat, al mateix temps que ha destacat que ja hi ha quatre plagues amb origen sud-africà que han afectat la producció valenciana.

Sota aquest prisma, el president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, va reclamar en desembre “la renegociació dels acords comercials amb tercers països que competeixen de manera avantatjosa i deslleial amb les nostres taronges”. L’estimació d’aquesta organització eleva les pèrdues fins als 163 milions d’euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa