Diari La Veu del País Valencià
L’increment del pressupost de l’Estat a les Arts deixa l’òpera encara lluny de Sevilla, Madrid i Barcelona

El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2019 reserva una partida d’1 milió d’euros per a la Fundació Palau de les Arts enfront dels 600.000 euros consignats en 2018, mentre que l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) es manté amb 261.880 euros per a finançar les seues despeses de funcionament.

Aquestes són algunes de les dotacions més destacades amb repercussió en l’àmbit cultural valencià que inclouen els comptes del govern espanyol per a 2019, que s’han presentat aquest dilluns al Congrés.

El Palau de les Arts s’emporta un milió d’euros, una xifra que suposa un increment del 66%, però que queda lluny encara de l’aportació estatal a altres coliseus de lírica de l’Estat com el Teatre Real, que comptarà amb 9,3 milions per a les seues activitats musicals, a més d’una altra partida addicional de 500.000 euros per a la programació del 200 aniversari, i el Liceu de Barcelona, que tindrà una aportació ordinària per a les seues activitats de 7,1 milions i una altra d’addicional d’1,2 per a necessitats de tresoreria. No obstant això, en tots dos casos aquestes quantitats no han experimentat augment respecte a 2018. També disposarà de més diners que les Arts el Consorci del Teatre de la Maestranza i Salas del Arenal, amb 2,24 milions d’euros.

Tant en el cas de les Arts com en el de l’IVAM, des de la Generalitat s’ha reclamat en diverses ocasions una major implicació de l’executiu espanyol. En el cas del museu, en 2017 va obtindre 171.000 euros, mentre que en 2018 va pujar a una mica més de 261.000 i, enguany, se situa en 261.880 euros. Queda lluny, per exemple, dels vora 2,84 milions que s’han reservat per al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Museu de Belles Arts

Quant als museus de titularitat estatal, apareix una partida per a 2018 de 600.000 euros corresponents al Museu de Belles Arts de València per a la millora de l’entorn i accessos del museu. També es consignen 200.000 euros per a la climatització i ampliació del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí de València.

En la memòria d’objectius de l’Organisme Autònom Gerència d’Infraestructures i Equipaments, dins del Ministeri de Cultura, es nomena entre les metes de 2019 concloure la redacció del projecte d’execució i licitar l’obra destinada a la urbanització de l’entorn del Museu de Belles Arts i assenyala que “el projecte s’ha de consensuar i coordinar amb l’Ajuntament de València”. En 2018, afegeix, s’estava modificant el Pla d’Ordenació Urbana, requisit previ per a poder avançar amb el projecte.

Així mateix, cita la licitació i adjudicació de la redacció dels projectes bàsic i d’execució per a l’ampliació del González Martí.

Comparteix

Icona de pantalla completa