Diari La Veu del País Valencià
Compromís considera insuficients els PGE perquè estan a un punt de la inversió que marca l’Estatut

L’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat és el gran repte que té l’executiu de Pedro Sánchez, si vol allargar la seua estança a Moncloa. De moment, aquest dilluns els comptes ja han iniciat els primers tràmits parlamentaris amb el lliurament de la ministra d’Hisenda, Irene Montero, al Congrés dels Diputats i en conseqüència ja han proliferat les primeres crítiques. En l’àmbit valencià, el principal insatisfet és la formació de Compromís, atés que esperava que les inversions passaren el 10% i més després de la modificació de l’Estatut el passat mes de desembre en aquesta matèria.

Així, la coalició valenciana considera que el projecte dels PGE “són insuficients” perquè les inversions haurien de ser d’un 10,6% i no d’un 9,8%. “És com si no es tinguera en compte 400.000 valencians. Nosaltres no volem que ens lleven del mapa els nostres habitants. I, per tant, ho farem valdre en el procés de negociacions”, ha explicat la líder de Compromís, Mónica Oltra, després de la Comissió de Coordinació Institucional de la formació que ha tingut lloc la vesprada d’aquest dilluns.

Un dels altres aspectes que Oltra i el diputat Baldoví, qui també ha estat present en la reunió, consideren que “no està justificat” fa referència als 10 milions d’euros que el govern espanyol destinarà al transport metropolità. “El transport públic de la ciutat de València i de l’àrea metropolitana necessiten, tal com han avalat molts experts, 38 milions d’euros”, ha criticat la també vicepresidenta del Consell.

Baldoví, per la seua part, ha indicat que aquestos pressupostos tenen “llums i ombres” tot i que no ha negat que res tenen a veure amb els que va aprovar Rajoy amb el suport de Ciudadanos en què les inversions valencianes només arribaven al 5,7%.

Agenda social

L’agenda social d’aquestos PGE tampoc ha acabat de convéncer Oltra. En aquest sentit, ha lamentat que el govern espanyol només destine 1,2 milions d’euros en matèria educativa per a tot l’estat espanyol mentre que el Botànic destina 51 milions d’euros per a la gratuïtat escolar en el període de 0 a 3 anys. “El Botànic va per davant del govern espanyol en moltes de les polítiques socials”.

Comparteix

Icona de pantalla completa