Diari La Veu del País Valencià
València i el Port derroquen el mur de Natzaret que els separava i tanquen així un deute històric

L’Ajuntament de València i l’Autoritat Portuària de València (APV) han signat un conveni de col·laboració per a la utilització municipal del domini públic portuari situat en l’àrea del barri valencià de Natzaret i han començat l’enderrocament del mur, en un dia “molt important” que suposarà una “empenta tremenda” al barri.

Així s’han pronunciat aquest dilluns l’alcalde de València, Joan Ribó, i el president de l’APV, Aurelio Martínez, després de la signatura del conveni i la ruptura del mur que fins ara marcava el límit del port.

El primer edil ha ressaltat que es tracta d’un dia “molt important”, en el qual es culminen els acords que va prendre l’alcalde Ricard Pérez Casado en 1986. “Ho hem volgut representar simbòlicament trencant el mur que donarà accés a la gent a un parc que era una de les grans reivindicacions i que estaven signats en els acords de Pérez Casado, que d’alguna manera hui comencen a fer-se efectius”, ha apuntat.

En la mateixa línia, Martínez ha indicat que tanquen un “deute històric de fa 32 o 33 anys”, la qual cosa és una “enorme satisfacció com a ciutadà” i ha asseverat que es faran “moltes coses que, sense cap dubte, suposaran una empenta tremenda a Natzaret”. Així mateix, ha destacat “l’esforç” del Port, que “és consumidor de sòl” i ha realitzat un “esforç que estava pendent” amb la cessió de 230.000 metres quadrats, una mida similar a la del Parc Central.

La signatura del conveni arriba després que dijous passat l’APV donara el seu vistiplau al ‘Pla Especial de la Zona Sud del Port de València’ (conegut com a Pla Natzaret), pel qual cedia a l’Ajuntament 230.000 metres quadrats de territori portuari, adjacents al barri de Natzaret, per a ús ciutadà, per un termini de 25 anys “absolutament prorrogable”. En aquesta superfície se situarà el Parc de Desembocadura i el Parc Sud de Natzaret, amb pàrquing, un corredor verd ciclista i per als vianants al costat de l’antic llit del riu Túria, un gran espai lliure d’ús esportiu i una àrea d’ús terciari i comercial i estudiaven la possibilitat d’instal·lar un centre de Formació Professional orientat a activitats portuàries.

“Que la ciutat recupere la seua eixida al mar”

L’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret de València ha presentat al·legacions al projecte del conveni d’ordenació del Pla Especial de Natzaret Est, en les quals critiquen que “no és de sentit comú que es construïsca un Parc de Desembocadura sense desembocadura al mar”; a més, reclamen un acord de cessió de 75 anys per al Parc de Desembocadura, ja que no volen que siga una “zona verda de posar i treure”, i sol·liciten la “connexió amb el Parc Natural de l’Albufera a través d’un gran corredor verd”, entre altres qüestions.

El president de l’associació, Julio Antonio Moltó, ha presentat un escrit amb al·legacions al projecte del conveni signat aquest dilluns per Ribó i Martínez.

L’associació ha demanat que el Parc Fluvial del Túria arribe fins a Natzaret i que la ciutat “recupere així la seua eixida al mar amb un Parc de Desembocadura que retorne al barri la identitat fluvial i marítima, i que estiga connectada amb el Parc Natural de l’Albufera a través d’un gran corredor verd”.

En les al·legacions, l’entitat ha subratllat que “l’experiència demostra que signar cessions amb data de caducitat és introduir elements de precarietat i inseguretat i tractar les zones verdes com eventualment requalificables” i “de posar i treure”. Per això, ha demanat que la cessió siga de 75 anys i no de 25, i que “igualment s’inicien les negociacions per a la desafectació i la cessió a la ciutat del sòl del Pla Especial de Natzaret Est i de la Marina”. “No és de sentit comú que es construïsca un Parc de Desembocadura sense desembocadura al mar”, recrimina el veïnat.

Sobre el corredor verd, l’associació critica que “no es concreta si aquest inclourà l’àrea dotacional esportiva on podria situar-se la Ciutat Esportiva del Llevant ni les dimensions d’aquest corredor al seu pas pel barri”. A més, en el corredor que transcorre per la ZAL, “es deixa reduïda la infraestructura verda a una secció de 10 i 15 metres”, quan “ha de tindre una amplitud mínima de 500 segons la directriu de l’Estratègia Territorial Valenciana (ETV)”. Per tot això, ha reclamat que el “corredor s’amplie al seu pas per la ZAL per a acomplir amb allò que s’estableix en l’ETV i millorar la seua connectivitat amb l’Anell Verd Metropolità que impulsa la Generalitat”.

“Minimitzar l’impacte de l’activitat portuària”

Així mateix, l’associació ha instat l’Ajuntament perquè s’implementen “mesures per a minimitzar l’impacte de l’activitat portuària a Natzaret”, ja que en el projecte no hi ha “cap esment” a les actuacions per a pal·liar “l’impacte negatiu d’activitats com l’amarrament de grans bucs portacontenidors i de creuers turístics al costat del nucli urbà”.

L’organització també ha incidit que “la recuperació ciutadana de part de la frontera portuària generarà complicacions de mobilitat interna”, però “en el projecte no apareix cap previsió” referent a això. Enfront d’aquesta problemàtica, ha demanat que la línia T2 de Metrovalencia incloga la connexió amb Natzaret en la primera fase del projecte, així com l’ampliació de les voreres del Pont de Drassanes per a “convertir-lo en la primera fase del Passeig Marítim”.

Entre altres qüestions, també ha sol·licitat que la nova ciutat esportiva del Llevant ocupe tota la zona verda del parc de Marazul “i no solament parcialment”; que es rehabilite l’edifici de Benimar i conserve el seu nom i “garanties per al compliment del nou conveni”, així com una comissió de seguiment amb participació ciutadana i representació del veïnat.

Comparteix

Icona de pantalla completa