Diari La Veu del País Valencià
Les temperatures a València en la primera quinzena de gener han sigut 0,5 graus més baixes del normal

Les temperatures a la ciutat de València durant els primers catorze dies de l’any han sigut fredes a la nit i “molt suaus” al migdia, amb una mitjana de 0,5 graus inferior a la mitjana normal i diferències de fins a 12,8 graus entre les mínimes i les màximes. Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), durant les dues primeres setmanes de gener han predominat les “altes pressions”, la qual cosa significa cel buidat la majoria dels dies, vent fluix o en calma, nits fredes i dies suaus.

Això deriva que l’amplitud tèrmica (diferència entre la temperatura mínima i la màxima del dia) està sent superior a la mitjana, i que encara que normalment en aquestes dates a València és de 9,1 graus, aquestes dues setmanes de 2019 ha sigut de 12,8. A més, segons l’Aemet, durant el dia el cel transcorrerà sense núvols i el vent en calma, llevat que es produïsca una invasió d’aire fred, de manera que es mantenen les temperatures molt suaus.

Aquesta situació tèrmica és la clàssica que sol estar associada a situacions atmosfèriques d’estabilitat i altes pressions, en les quals el refredament per radiació nocturna, amb el cel sense núvols i la gran durada de les nits a principi de gener, afavoreix unes mínimes baixes.

Així, la mitjana dels primers catorze dies de l’any a la ciutat de València és 0,5 graus inferior a la mitjana normal. Les fonts assenyalen que, entre l’anomalia positiva (més calor) de temperatures diürnes i la negativa (més fred) de nocturnes, el balanç de l’inici de 2019 “està molt equilibrat, encara que ha tingut més pes el fred nocturn”.

En mitjana, les temperatures nocturnes d’aquestes dues primeres setmanes de gener són 2,3 graus inferiors a la mitjana normal i la previsió indica que es continuaran registrant nits fredes en els pròxims dies. A més, des de l’inici de 2019 totes les nits han tingut una temperatura inferior a la mitjana normal, especialment les nits en les quals s’estava produint la invasió d’aire fred.

Excepte els dies de l’entrada d’aire fred polar, la resta les temperatures han sigut suaus al migdia, amb dies com aquest dilluns, el 6 i el 9, en els quals s’han superat els 20 graus, i en mitjana, les temperatures diürnes d’aquest inici de 2019 són 1,4 graus superiors a la mitjana normal.

Segons l’Aemet, aquest mes de gener transcorre a la ciutat de València, amb temperatures fredes a la nit i molt suaus al migdia.

La temperatura mitjana en la mitjana de la superfície del territori del País Valencià durant les dues primeres setmanes de gener és 0,3 graus inferior a la mitjana climàtica normal, encara que amb una gran diferència entre el comportament de les temperatures diürnes i les nocturnes.

Durant la nit d’aquest dimarts han persistit les gelades en localitats de l’interior i s’han registrat temperatures de 5,1 graus sota zero a Villena (l’Alt Vinalopó); -4,7, a Ademús (el Racó d’Ademús); -3,8, a Xalans (la Vall de Cofrents); -3,8, al Pinós (el Vinalopó Mitjà), i -3,1, a Vilafranca (l’Alt Maestrat).

Comparteix

Icona de pantalla completa