Diari La Veu del País Valencià
Ribó demana per al transport metropolità valencià el mateix increment pressupostari que per a Barcelona

VALÈNCIA. El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2019 té “més foscors que clarors” per a la ciutat de València, segons l’alcalde, Joan Ribó, qui aquest dimarts ha valorat, junt amb el diputat al Congrés dels Diputats Joan Baldoví, la proposta presentada aquest dilluns. Baldoví ha confirmat que no presentaran cap esmena a la totalitat dels pressupostos, perquè “progressen, encara que no adequadament”, per als valencians. El diputat ha dit que “seria injust dir que no hi ha millores” i ha apuntat que treballaran per a “millorar-los” en el procés d’esmenes, sobretot, per a la introducció de mecanismes de compensació de l’infrafinançament. Així mateix, Ribó ha demanat que la capital del Túria reba el mateix tracte que la ciutat comtal, ja que “Barcelona obté un increment del 37% respecte als pressupostos de l’any anterior”, en passar el seu pressupost de 109 milions a 149 milions.

Durant la roda de premsa, Ribó ha instat que la partida per al transport metropolità arribe als 52 milions d’euros, on es preveuen els 38 milions que ja es venen demanant tant des del govern municipal com des de la Generalitat i també el mateix increment que a la capital catalana, del 37%. Així mateix, l’alcalde ha indicat que els 10 milions d’euros previstos ara mateix als PGE –que previsiblement s’augmentaran fins als 38 milions d’euros per via d’esmena– són “exactament la mateixa quantitat que l’any passat”, una “quantitat intolerable”. Ribó ha indicat que aquest “serà un dels elements de la negociació per als pressupostos estatals”, ja que “el tema del transport metropolità no es pot abordar únicament des de l’Ajuntament”.

Pel que fa al túnel passant i les obres de soterrament de les vies, l’alcalde de València ha indicat que es troben “profundament decebuts”, ja que, en comparació amb els pressupostos de 2018, el projecte del govern de Pedro Sánchez “endarrereix les obres” i suposa “una reducció del 50% del pressupost”, dels 94 milions als 60 milions d’euros. L’alcalde considera que aquest és “un retard important en l’inici de les obres”, ja que si els PGE de 2018 plantejaven la designació més gran per a 2020 (amb 94 milions d’euros), en l’actual proposta aquesta passa a l’any 2021 (amb 60,5 milions d’euros). Al respecte, Ribó també ha volgut comparar-se amb altres ciutats de l’Estat, de manera que ha recordat que, enfront dels tres túnels passants de Madrid i els dos de Barcelona, València no en té cap i ha instat perquè les obres no s’endarrerisquen més.

Un altre dels punts que ha tractat Ribó és la Marina de València, en què ha exposat que “el Ministeri d’Hisenda ha complit amb el seu compromís” de condonar el deute dels 369,9 milions d’euros que va sol·licitar el Consorci València 2007 a l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a les obres de la Copa de l’Amèrica de vela. A més, ha anunciat la intenció de l’Estat de separar-se del Consorci, cosa que ha valorat com a comprensible. En l’aspecte cultural, Ribó ha indicat que les ajudes al Palau de les Arts han crescut, però que són “insuficients” si es comparen amb el Teatre Real de Madrid, el Liceu de Barcelona o la Maestranza de Sevilla. Així mateix, ha destacat que enfront dels 261.880 euros pressupostats per l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), el Museo Reina Sofia rep 41,5 milions i el Museu Thyssen-Bornemisza‎, 7,5 milions d’euros.

Inversions del 9,8%

El diputat Baldoví ha destacat que en el projecte pressupostari “es reconeix una aroma” al Govern del Botànic i es demostra “la utilitat” de Compromís en haver votat per un canvi per a “fer altres pressupostos” i que “siguen millors”. A més, ha recalcat que afrontaran aquest procés amb “una actitud positiva” i sense marcar línies roges, perquè seria “un mal esperit d’inici de negociació”, encara que ha incidit que és “fonamental parlar del finançament” i que, quan s’arribe al final, prendran una decisió en la votació.

En aquest sentit, ha destacat que estan “absolutament d’acord” en aspectes socials i fiscals, “ja que han aconseguit augmentar la inversió en 450 milions d’euros”. No obstant això, ha assenyalat que les inversions recollides per al País Valencià són del 9,8%, quan la població és del 10,7%, la qual cosa no compleix amb la reforma de l’Estatut d’Autonomia aprovat sense cap vot en contra. Així mateix, ha constatat que el nostre territori segueix “12 punts per davall de la mitjana en renda per capita“, per la qual cosa aquestos pressupostos haurien de compensar aquesta desigualtat, sobretot a València i Alacant.

Així mateix, Baldoví ha subratllat que després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, confirmara que no hi haurà un nou sistema de finançament, s’ha de “compensar l’infrafinançament que pateixen els valencians”. Al respecte, el diputat ha indicat que demanaran la introducció d’un mecanisme de compensació i la compensació de l’atenció sanitària dels desplaçats al País Valencià els mesos d’estiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa