El jutge ordena la detenció dels fundadors d'iDental i de 9 persones més implicades en el frau

La UDEF ha escorcollat diferents clíniques de tot l'Estat, entre les quals es troba la d'Alacant
/ València
15 gener 2019 01:00h
Als detinguts se\'ls imputen delictes d\'administració fraudulenta, pertinença a organització criminal, estafa continuada, apropiació indeguda, alçament de béns, falsedat documental i blanqueig de capitals.

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha ordenat la detenció d'11 persones i diversos escorcolls en sis demarcacions diferents de tot l'estat, entre elles la d'Alacant, en el marc de la macrocausa que investiga el frau de les clíniques d'iDental. Dos dels arrestats són els fundadors de l'empresa i un d'ells es trobava al Regne Unit.

Als detinguts se'ls imputen delictes d'administració fraudulenta, pertinença a organització criminal, estafa continuada, apropiació indeguda, alçament de béns, falsedat documental i blanqueig de capitals. Segons la investigació que dirigeix el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, els sospitosos captaven fons d'inversors internacionals i entitats de crèdit amb l'aparent intenció de comprar i reflotar empreses en crisi. Però, en realitat, les descapitalitzaven i desviaven els fons per al seu enriquiment personal. La quantia del defraudat podria superar els 60 milions d'euros.

A més de les 11 detencions ja practicades –encara que fonts jurídiques apunten al fet que el número podria elevar-se a 19 en les pròximes hores–, la passada matinada agents de la UDEF també han practicat escorcolls a Madrid, Alacant, Múrcia, Granada, Girona i La Corunya.

Des de l'estiu passat, quan l'Audiència Nacional va assumir la instrucció del frau d'iDental, la investigació judicial ha perfilat altres fets delictius vinculats als últims administradors de les clíniques, ja que les persones detingudes van poder crear una estructura societària per a aconseguir fons a través d'empreses en crisi, en les quals invertien suposadament per a reflotar-les.

No obstant això, el seu objectiu principal, segons els investigadors, era l'enriquiment personal a través dels fons desemborsats per diferents inversors estatals i estrangers que coneixien la inviabilitat econòmica d'aquestes inversions i en perjudici de treballadors, proveïdors i clients. La quantia total del defraudat podria superar els 60 milions d'euros.

Testaferros, societats pantalla i comptes 'pont'

En alguns casos, els investigats comptaven amb la connivència d'empleats d'entitats de crèdit que s'encarregaven de concedir els préstecs necessaris per a realitzar les inversions. Els membres de l'organització descapitalitzaven progressivament les empreses i, a través de testaferros, societats pantalla i comptes pont, ocultaven la destinació final dels diners.

En el cas d'iDental, les persones investigades haurien enganyat els pacients, als quals els feien contractar préstecs per a finançar els seus tractaments dentals amb suposats descomptes de fins al 80% a costa d'unflar el pressupost i basant-se en suposades subvencions d'organismes públics estatals inexistents i polítiques molt agressives de màrqueting.

Entre els detinguts figuren els dos fundadors del grup iDental, un dels quals ha sigut detingut al Regne Unit amb la col·laboració de les autoritats britàniques. Pel que sembla, aquesta persona estaria planejant implantar noves clíniques odontològiques en aquell país.

next