El preu del lloguer augmenta un 16% en un any

Ascival celebra que Habitatge establisca bonificacions en l'IRPF per a qui s'adapte a l'índex de recomanació de la Conselleria, però rebutja establir límits
/ València
16 gener 2019 01:00h
La presidenta i el tresorer d\'Ascival atribueixen a la "moda" dels apartaments turístics la pujada dels preus del lloguer.

L'Associació d'Immobiliàries de la Comunitat Valenciana (Ascival) assegura que els preus del lloguer al País Valencià s'han incrementat vora un 16% entre 2017 i 2018. Aquest fet, assenyalen, està portant els clients a decantar-se per comprar una vivenda i, d'aquesta manera, el preu de les hipoteques també ha augmentat en el darrer any.

Segons expliquen, les dades de les quals ells disposen poden variar de les oferides per portals immobiliaris, ja que aquestos ofereixen dades sobre el preu inicial al qual el propietari vol vendre o llogar una vivenda, mentre que les xifres que ofereix Ascival corresponen als preus finals.

Pel que fa al lloguer, des d'Ascival tenen clar que un dels principals factors de l'increment del preu és la "moda" dels apartaments turístics, segons ha explicat Nora García Donet, presidenta de l'associació. Tot i això, assegura que aquest no és l'únic factor i que també ha influït la recuperació econòmica que "fa que tot augmente de preu", així com la manca de construcció d'obra nova que limita l'oferta. "Afortunadament ja veiem moltes grues i en any i mig augmentarà el parc de vivenda", assegura García Donet.

Així, segons les dades de què disposen, el lloguer ha augmentat un 15,92% en un any si es parla en termes de vivendes i un 16% si el que s'analitza és el metre quadrat. El tresorer d'Ascival, Óscar Amador, ha destacat que l'augment dels preus és especialment notable a la demarcació de València, on un lloguer costa de mitjana un 28,8% més que en 2017. Al seu entendre, aquesta xifra mostra que els preus s'han incrementat en tota la demarcació, perquè l'augment del preu i al centre de la ciutat ha traslladat la demanda als barris i pobles perifèrics. 

De fet, el lloguer per metre quadrat en districtes com els Pobles del Nord ha augmentat un 50% en un any, de manera que s'ha passat dels 3,4 euros als 5,1, segons les dades d'Ascival. En altres zones com Benimaclet o l'Olivereta, els augments han sigut del 28,13% i del 26,53% respectivament.

Col·laborar amb Habitatge

Des d'Ascival insisteixen a demanar a Habitatge que compte amb ells per a dissenyar les polítiques i les actuacions que servisquen per a frenar "l'alerta social respecte als lloguers" i per a mitigar la pujada dels preus. En aquest sentit, denuncien que actualment a la ciutat de València hi ha vora 5.000 habitatges turístics registrats de forma legal. D'aquestos, el 40% estan en mans de particulars –propietaris de menys de 5 vivendes– i Ascival assegura que si entraren en el negoci de llogar vivendes per a primeres vivendes es desbloquejaria la situació.

Per això, demanen que s'establisca una major protecció perquè el propietari estiga protegit si un inquilí no paga el lloguer. També demanen que no es posen límits als preus del lloguer però celebren les bonificacions en l'IRPF que ha dissenyat la Conselleria d'Habitatge per a les persones que seguisquen l'índex de preus dissenyat pel departament. També troben positius els descomptes que es fan en l'IBI, però els consideren insuficients. 

A més, creuen un error l'establiment de límits als preus del lloguer i asseguren que la mesura aprovada pel govern espanyol que permet blindar el lloguer un màxim de 5 anys, o 7 si es tracta d'un local comercial, és un error que portarà a l'augment dels preus. Finalment consideren imprescindible que les autonomies tinguen potestat per a decidir sobre els lloguers turístics.

Compravenda

El mateix passa amb la compravenda de vivendes, on, tot i que l'augment del preu ha sigut menor, també s'ha notat. Al conjunt del País Valencià, els preus de la compravenda s'han incrementat un 3,62% quan es parla de la mitjana per vivenda i un 5,75% quan es parla de metres quadrats. Això s'explica, segons Amador, perquè les vivendes menudes són més cares, en part perquè són més noves. Per districtes, on més s'ha notat l'augment dels preus ha sigut a Benimaclet, on en 2017 les vivendes es compraven per uns 119.400 euros i ara ronden els 190.000, el que suposa un increment del 60% en només un any.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next