Diari La Veu del País Valencià
Una instal·lació teatral al Centre del Carme proposa descobrir el nivell de masclisme de cada persona

El Centre del Carme Cultura Contemporània i el Festival 10 Sentidos instal·laran en la propera edició del certamen Macho Man, un “artefacte dramatúrgic” creat per Álex Rigola contra la violència masclista que té la finalitat de conscienciar en la lluita contra aquesta xacra social, ja que els espectadors coneixeran en primera persona testimonis reals de dones víctimes d’agressions masclistes.

El Festival de dansa 10 Sentidos, en la seua VIII edició, pretén reflexionar sobre el concepte de violència i generar un diàleg per a “desmantellar el sistema violent i injust actual”. Sota el lema ‘Bèsties’, la cita cultural pretén “aproximar-se a tota mena de contextos violents amb la finalitat de destapar-los i denunciar-los”, han avançat els impulsors de la programació.

En aquest context, el certamen i el Centre del Carme s’han involucrat com a coproductors en l’últim treball del director Álex Rigola, Macho Man, un espectacle-instal·lació de teatre documental sobre la violència masclista.

Aquest artefacte dramatúrgic se situarà al centre cultural a mitjans de maig i tractarà de despertar la consciència de l’espectador sobre un dels temes més preocupants de la societat actual. Per a això, proposa “un viatge escènic i experimental en forma d’instal·lació on el públic passa a ser el protagonista, desplaçant-se pels diferents espais com si fora un laberint”. Mitjançant un sistema d’àudio sense fils, una dona que ha patit violència masclista fa de guia i de documentalista en un recorregut aproximat d’uns 60 minuts. El públic passeja en grups de huit persones per les onze sales diferents en les quals els espectadors llegiran, escoltaran, triaran i interactuaran amb els espais i amb altres participants. En el laberint es toparan amb testimoniatges i converses reals, així com amb textos, sentències, declaracions, fotografies, llibres i vídeos que serveixen per a aproximar-se en primera persona a aquesta xacra.

En un espai dissenyat per Max Glanzel, s’inclouen racons interactius en els quals l’espectador ha d’assenyalar quines sentències judicials són reals o no, i en els quals s’avalua el nivell de masclisme o la implicació de cadascú en la lluita contra la violència a través de preguntes en una instal·lació similar als vis a vis carceraris.

Rigola ha precisat de 10 mesos d’exhaustiva documentació per a crear el projecte i l’assessorament de la psicòloga Alba Alfageme. El muntatge és a càrrec de Heartbreak Hotel, una companyia d’arts escèniques amb l’esperit d’investigació de noves formes de narració escènica, però també amb el desig de confrontar el públic amb els valors de la nostra societat contemporània.

Abans d’arribar a València, aquesta iniciativa artística es va poder veure en el festival Temporada Alta de Girona i també passarà pels Teatres del Canal de Madrid.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha recordat, en un comunicat, “la implicació d’aquest espai amb les arts escèniques i amb les companyies valencianes no solament com a seu de diferents festivals i trobades, sinó també participant en la coproducció d’alguns dels seus espectacles més innovadors promovent la interrelació de les arts i acostant els nous llenguatges creatius a la ciutadania”. “En aquest cas, a més, amb una proposta que pretén remoure consciències sobre un dels problemes que més ens preocupen en la societat actual com és la violència de gènere”, apunta.

Macho Man no mostra sang ni cadàvers, però “regira consciències i estómacs”. Aquest és l’objectiu d’aquesta proposta i de totes en les quals ja treballa el Festival 10 Sentits, que afronta la seua huitena edició amb el patrocini principal de Caixa Popular, que s’implica en la posada en marxa de la principal cita amb les arts vives a València i que a més té una motivació i preocupació social, recalquen des de l’organització.

“Tinc una filla i no vull que visca en un món com aquest”, ha afirmat Rigola per a explicar les motivacions que el van portar a posar en marxa aquest projecte que es fixarà a València durant diversos dies perquè tot tipus de públics puguen acudir a ell.

Visites d’escolars

El Festival 10 Sentidos, a més, concertarà una sèrie de visites escolars amb la finalitat d’informar les noves generacions sobre la violència masclista i d’aproximar-les a realitats tristament freqüents al nostre voltant. Per a aquesta labor compta amb la col·laboració de l’Institut Valencià de la Joventut-IVAJ, que busca conscienciar i educar les generacions més joves.

Comparteix

Icona de pantalla completa