Diari La Veu del País Valencià
València destina 1,3 milions d’euros a les ajudes per a evitar desnonaments en tres anys i mig

Des de maig de 2015 l’Ajuntament de València ha destinat un total d’1.324.054,44 euros a ajudes d’emergència per a evitar processos de desnonament a la ciutat, que han arribat a 2.031 famílies. Així ho ha explicat la regidora de Serveis Socials, Consol Castillo, qui també ha informat que en ajudes d’emergència per a l’entrada en un nou habitatge de lloguer, el consistori valencià ha aportat 91.464,39 euros i ha atés 125 unitats familiars. Aquestes ajudes consisteixen en el pagament, per part del consistori, de la fiança del lloguer i dels primers mesos de la mensualitat, per tal de resoldre el problema que tenen algunes famílies que no poden fer front al desemborsament inicial de llogar un pis, però sí que poden afrontar amb normalitat les mensualitats posteriors.

En aquest balanç dels tres anys i mig de legislatura, la regidora també ha parlat sobre una altra ajuda que l’Ajuntament gestiona que són les d’emergència per al pagament de deutes de lloguer i evitar, així, processos de desnonaments. En aquest cas han sigut ateses 852 unitats de familiars i s’ha destinat per part del consistori fins a 655.378 euros a aquesta matèria. Així mateix, pel que fa a les ajudes per a fer front a les despeses de la comunitat de veïns per a evitar processos de desnonament, la Regidoria de Servicis Socials ha gestionat ajudes a un total de 484 unitats de convivència i ha destinat fins a 238.085,17 euros.

A més, el consistori ha realitzat pagaments d’allotjaments alternatius habitacionals per pèrdua de l’habitatge a 535 unitats de convivència, el que ha suposat destinar un total de 284.757,87 euros fins hui dia. D’altra banda, l’Ajuntament ha contribuït a paralitzar els desnonaments produïts per deute de subministraments bàsics mitjançant la negociació amb l’empresa subministradora i el pagament del deute a través de l’ajuda d’emergència. Això s’afronta a través de les ajudes contra la pobresa energètica, en les quals el consistori ha invertit 668.000 euros distribuïts en 1.309 ajudes, només en l’any 2018. “L’objectiu és que a cap persona que no puga fer front a les factures se li talle l’accés a la llum, a l’aigua o al gas en la nostra ciutat”, ha dit Castillo.

Serveis municipals d’habitatge

Paral·lelament a aquestes ajudes, l’Ajuntament disposa d’un equip que pertany a la Regidoria de Serveis Socials format per advocats, mediadors i sociòlegs que es va posar en funcionament en abril de 2016. El Servei d’Intervenció en la Pèrdua de l’Habitatge i Ocupació (SIPHO) proporciona a les persones afectades per un procés de desnonament assessorament i informació sobre els drets reconeguts per la llei, ja siga per una situació d’impagament de les quotes hipotecàries, de deutes del lloguer o d’ocupacions. En aquest servei s’adopten les mesures d’intermediació personalitzades que resulten possibles per a millorar la situació dels afectats.

En el cas que no siga possible arribar a un acord per a paralitzar el desnonament i s’arribe a la data de llançament, el SIPHO realitza les últimes negociacions i es coordina amb els centres municipals de Serveis Socials perquè s’acompanye les famílies afectades. Per aquest servei han estat ateses 270 persones.

D’altra part, el consistori ha emés informes socials per a la negociació amb les entitats mediadores dels bancs per a la consecució d’un lloguer social en 43 casos més. Ací, des del consistori s’assenyala que s’han obtingut la totalitat d’aquestos lloguers socials a través del Banc Sabadell. També s’han emés informes socials per a sol·licitar un procediment d’urgència a l’EVHA (Conselleria d’Habitatge) per procediment d’urgència a 45 persones. Durant el 2018 es van adjudicar 6 habitatges de l’EVHA per procediment d’urgència i estan previstes en breu dos més. Pel que fa a l’habitatge municipal per a casos de desnonaments s’ha assignat vivendes a cinc unitats familiars i d’ací a poc temps es preveu assignar-ne sis més.

Comparteix

Icona de pantalla completa