Diari La Veu del País Valencià
Regants del Vinalopó i la Ribera denuncien que es pretén enfrontar-los

RedactaVeu / Muro d’Alcoi

Els regants de la Ribera i del Vinalopó de la Unió de Llauradors denuncien que el nou pla de demarcació del Xúquer pretén enfrontar els regants d’ambdues comarques del País Valencià, mentre es canvien els usos de l’aigua i es beneficia de forma clara els interessos de Castella-la Manxa.

Una representació de la Unió de Llauradors de les dues zones es va reunir anit de forma conjunta a la localitat de Muro d’Alcoi per a analitzar com els afecta el nou pla de la conca del Xúquer que fa poc va aconseguir l’informe favorable del Consell Nacional de l’Aigua.

Els regants de l’única organització professional agrària d’àmbit autonòmic consideren que “els nostres governants tracten d’enfrontar-nos a la recerca dels seus interessos polítics i electorals però no ho aconseguiran perquè estem més units que mai i defensem per damunt de tot la nostra dignitat com a agricultors i com a usuaris de l’aigua per a finalitats agràries”.

Segons una nota de la Unió, el nou pla del Xúquer permet un canvi en els usos de l’aigua en detriment de l’agricultura perquè el reg no es considera prioritari, i perjudica així un sector estratègic per l’aportació de l’agroalimentació en els comptes de l’economia valenciana, tal com reconeix la Generalitat Valenciana.

“Se’ns pretén vendre un enfrontament inexistent entre regants del Vinalopó i de la Ribera quan el que volen és llevar-nos cada vegada més aigua de reg als agricultors d’ambdues zones, desviar-la a altres usos i destinar-la a crear nous regadius en altres comunitats autònomes”, assenyalen des de la Unió de les dues zones del País,

Situació “molt greu”

Prossegueixen dient que la situació actual és “molt greu” i almenys pel que es refereix als agricultors “hem d’anar tots units perquè ens han passat amb ‘l’aigua per a tots’, que ens arengaven fa uns anys amb un nou lema, que no el nomenen, ‘de la nostra aigua per a tots’ ”. I denuncien que aquest pla també beneficia clarament els interessos de Castella-la Manxa en detriment del País Valencià.

Tant el Govern central com la Generalitat, amb el seu suport al Pla del Xúquer, “donen l’esquena als regants del Vinalopó i la Ribera” i es posicionen a favor dels de Castella la Manxa, puntualitza la Unió.

Així, en el primer cas és lògic per la força de Mª Dolores de Cospedal, presidenta de Castella-la Manxa i secretària general del PP, però en el segon asseguren que és “injustificable i intolerable i una mostra més de feblesa del nostre executiu autonòmic”.

En aquest sentit denuncien “l’escassa sensibilitat i atenció de la nostra Generalitat” cap a l’agricultura i els regants del País Valencià als quals “només pretén utilitzar per als seus interessos electorals”. Tampoc diuen entendre l’abstenció dels regants valencians de la USUJ “tant en el Consell Territorial com en el Nacional, ja que no han defensat els usuaris sabent que els perjudica”.

El Pla Hidrològic del Xúquer consolida els regadius de la Manxa Oriental (Conca i Albacete) que no estan quantificats ni controlats, consolida explotacions al•legals de pous i obri la possibilitat d’ampliar nous regadius en passar d’una dotació de 65 a 100 Hm³, recorda la Unió.

Aquesta circumstància provocarà que es limite l’aigua tant en la Ribera com en el Vinalopó en el present i en el futur. Segons la Unió de Llauradors, “el Xúquer cada vegada té menys aigua” i amb el nou pla i el període de sequera en el qual hem tornat a entrar “es limiten encara més les aportacions a ambdues zones”.

Comparteix

Icona de pantalla completa