Diari La Veu del País Valencià
Bonig vol que les Corts també exigisquen a Sánchez un nou model de finançament

La líder del PPCV, Isabel Bonig, ha presentat aquest dimecres a les Corts una declaració institucional per a exigir al govern de Sánchez la reforma “immediata” del finançament autonòmic. La parlamentària ha explicat que la declaració “és la repetició de la que es va signar el 26 octubre de 2017”. “El model vigent el va aprovar Zapatero i hui, deu anys després, sabem que el model és dolent per als valencians, com ha dit sempre el meu partit, però s’han anat sumant la resta de partits, així que en alguna cosa hem avançat”, ha manifestat la també síndica del grup parlamentari.

D’altra banda, ha remarcat que el PPCV “ha signat totes les declaracions institucionals i totes les iniciatives que s’han presentat demanant una reforma del sistema de finançament” i ha lamentat que des que governa Sánchez “l’exigència d’una millora del finançament, per part de l’esquerra, ha desaparegut de l’agenda valenciana”. Així mateix, ha recordat que Sánchez va assenyalar, quan encara no era president, que el canvi “era qüestió de voluntat i de valentia política i ara és ell qui renuncia a eixa reforma”.

Així, ha demanat “coherència” i mantindre l’exigència, recordant que en el seu moment es va parlar de “muntar un pollo gran”, del qual el PPCV no ha sigut mai partidari: “Faran ara alguna cosa? Nosaltres volem acció. Li demanem a Puig que ho abandere una vegada més, amb el suport de tots, i vaja a Moncloa a exigir-ho i quan vinga un ministre”.

Aquesta declaració ha sigut signada per tots els grups parlamentaris. De fet, el portaveu socialista Manolo Mata ha indicat que li sembla “molt bé” continuar demanant un millor finançament i ha assegurat que continuaran exigint-la: “Això d’Isabel Bonig és pur espectacle, continuem reivindicant com els que més”, ha asseverat.

Des de Podem han explicat que el seu grup estava estudiant el text i anava a demanar incloure la totalitat del manifest que es va signar en el seu moment, al·ludint al consens polític i social aconseguit entorn d’aquest tema. “Com no van estar els populars en eixe consens en el moment que el requeria, tenen eixe cert complex d’arribar a última hora per qüestions oportunistes”.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha assegurat que signarien la declaració i no entenen les crítiques de Bonig, perquè “mane qui mane a Madrid” tindran la mateixa posició de defensa dels interessos dels valencians. “Estem cansats de ser el ‘pin i pon’ del PP i PSOE”, ha criticat. La síndica de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha mostrat el seu suport al text però ha recordat que “ni PP ni PSOE han solucionat aquest problema” que és “ja una urgència”.

Comparteix

Icona de pantalla completa