La Comissió Europea aprova una clàusula de salvaguarda per a protegir l'arròs de les importacions asiàtiques

Myanmar i Cambodja hauran de pagar un aranzel si volen vendre aquest producte a Europa
/ València
16 gener 2019 01:00h
L\'objectiu de la proposta presentada per Compromís és protegir "un cultiu íntimament lligat al País Valencià".

La Comissió Europea ha aprovat, durant la trobada del Col·legi de Comissaris celebrada aquest dimecres a Brussel·les, una clàusula de salvaguarda destinada a protegir el mercat europeu de l'arròs enfront de les massives importacions procedents de Cambodja i Myanmar. Aquest mecanisme comportarà, després de la seua publicació en el Diari Oficial de la Unió Europea, la reintroducció d'aranzels durant tres anys –175 euros per tona el primer exercici, 150 euros el segon i 125 euros el tercer– a aquestos enviaments asiàtics que en les últimes cinc campanyes s'han multiplicat per 40, en passar de 9.000 tones en 2012 a 360.000 en 2017, provocant un enfonsament de les cotitzacions d'aquest cereal cultivat a Europa. 

La decisió adoptada per l'executiu comunitari té una enorme transcendència, ja que, d'una banda, és la primera vegada que es posa en marxa un instrument d'aquesta naturalesa per a defensar un producte agrari no transformat europeu davant la competència deslleial de tercers països i, d'altra banda, perquè és un precedent que pot fer-se extensiu a altres cultius que, com en el cas dels cítrics, travessen dificultats similars a les que ha vingut patint el col·lectiu arrosser durant els últims temps.

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) valora la plasmació d'aquesta reivindicació històrica perquè suposarà una vàlvula d'oxigen per als arrossers en la mesura que ha de permetre restaurar l'equilibri en el mercat europeu de l'arròs que s'havia vist seriosament distorsionat i compromés pels efectes dels acords comercials preferents signats entre la Unió Europea i determinats països asiàtics. Bona prova d'eixe impacte negatiu que han reportat aquestes concessions queda patent en el descens del 15% experimentat en els preus percebuts pels arrossers valencians, mentre que la caiguda ha aconseguit el 30% en altres regions productores com ara Itàlia.

Possible clàusula de salvaguarda per als cítrics

AVA-Asaja reitera que la decisió estableix un precedent que pot obrir un camí per a altres produccions agràries. En aquest sentit, l'organització destaca el paper fonamental que va exercir el govern italià des del primer moment en les gestions per a aconseguir la implantació del referit mecanisme de salvaguarda en l'arròs. Tal consecució ha sigut possible gràcies a un treball previ de documentació i elaboració d'informes per a acreditar els efectes negatius d'aqueixes importacions sobre el mercat arrosser europeu, acompanyat de les necessàries pressions en l'àmbit polític.

És per això que el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, assenyala que el govern espanyol ha de prendre bona nota de l'actitud del seu homòleg italià i reclama al ministeri d'Agricultura que no desaprofite aquest precedent i encapçale de manera decidida totes les actuacions necessàries per a plantejar davant la UE la possibilitat d'aplicar una clàusula de salvaguarda també en els cítrics enfront de la competència deslleial que estan patint d'altres països i fonamentalment de Sud-àfrica.

next