El jutge arxiva el cas de Dani Mateo

La Fiscalia Provincial de Madrid ja es va pronunciar a favor de l'arxivament
/ València
16 gener 2019 01:00h

El jutge de l'Audiència Provincial de Madrid ha acceptat la petició del fiscal i ha arxivat el cas de Dani Mateo per mocar-se amb la bandera d'Espanya en un gag de televisió. Així, l'Audiència ha decretat aquest dimecres el sobreseïment provisional i l'arxivament, ja que la intenció del còmic no va ser "el d'ultratjar" la bandera. El jutge ha afirmat en la interlocutòria que és una actuació humorística "molt desafortunada i provocadora". Tot i que el magistrat ha indicat que "pot ofendre els sentiments de molts espanyols", ha expressat en el document que no li pareix "raonable" continuar amb el procediment judicial.

L'arxivament de la causa s'ha conegut després que aquest dimecres de matí la Fiscalia de Madrid haja demanat al jutjat d'instrucció 47 de Madrid que arxive les acusacions obertes contra l'humorista Dani Mateo pels delictes d'ultratge a la bandera i odi. La causa sorgeix arran de la denúncia interposada per l'organització Alternativa Sindical de Policia per l'aparició de l'humorista del programa El Intermedio mocant-se amb la bandera espanyola.

La Fiscalia sosté que es tracta d'un "esquetx d'humor satíric" amb "certa dosi de provocació" però que està emparat per la llibertat d'expressió. Per això, creu que no hi va haver ni una posada en escena "desafiant", ni una conducta violenta ni tampoc tenia un "contingut ofensiu". El passat 26 de novembre, Mateo es va negar a declarar davant del jutge. La Fiscalia sosté que la intervenció de Dani Mateo al programa de La Sexta no estava acompanyat de cap conducta violenta ni d'expressions o "gestos vexatoris o insultants" i per això en demana l'arxivament.

Així mateix, la Fiscalia ha emmarcat el gag en un context de "crítica" des dels mitjans de comunicació per a cridar l'atenció i reconeix que tenia "certa dosi de provocació", però que en cap cas es donen les condicions per a mantenir obertes les actuacions per un delicte d'ultratge a la bandera. Així, afegeix que aquesta certa provocació "està permesa per a la transmissió d'un missatge crític des de la perspectiva de la llibertat d'expressió".

A més, la Fiscalia incideix en el context en què es va produir la situació. "Es tracta d'un esquetx protagonitzat per un humorista, dins d'un programa de televisió d'humor satíric entorn de les notícies d'actualitat", recull l'escrit. A més, recorda que per parlar d'un delicte d'ultratge cal un "propòsit inequívoc de menystenir i ultratjar la bandera" i que en aquest cas no es donen aquestos elements. La Fiscalia conclou que tampoc hi va haver incitació a l'odi, ja que l'investigat no va tenir una conducta "amb un ànim subjectiu agressiu" ni va incitar la comissió de delictes ni de violència ni perseguia "la venjança ni de manera puntual". Fruit d'aquell episodi, el programa El Intermedio va demanar disculpes. Mateo, a més, va ser objecte d'una campanya de boicot que va portar diversos marques a retirar la seua publicitat.

next