Diari La Veu del País Valencià
Desenes de comissions falleres segellen el seu compromís amb la sostenibilitat

El Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) ha acollit aquest dijous el lliurament de les primeres cartes d’adhesió a les comissions falleres compromeses amb el medi ambient. Aquest acte ha tingut lloc dins del projecte “Per unes falles sostenibles” de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, en col·laboració amb l’Ajuntament de València i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, en què també s’ha presentat un curtmetratge per a conscienciar sobre la sostenibilitat als casals. Amb aquesta trobada les institucions tenen per objectiu sensibilitzar el món faller sobre el fet que són “actors fonamentals i necessaris en l’avanç de la sostenibilitat en aquesta festa”, amb la meta de complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i als reconeixements i implicacions de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

La presentació als representants del món faller ha comptat, a més, amb la presència de diferents protagonistes del món de la festa, encapçalats per la Fallera Major de València 2019, Marina Civera Moreno. A l’acte també ha intervingut la directora general de Prevenció d’Incendis Forestals, Delia Álvarez, i el diputat de l’àrea provincial de Medi Ambient, Josep Vicent Bort, així com el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset. El presentador i humorista Eugeni Alemany ha donat la benvinguda als assistents i ha sigut l’encarregat l’esdeveniment.

“Les Falles són un element social, cultural i econòmic de primer ordre i també ho poden ser per a difondre valors com la solidaritat o, com en aquest cas, la sostenibilitat”, ha indicat el regidor de Cultura Festiva a l’Ajuntament de València, Pere Fuset. El regidor ha subratllat la importància de les comissions falleres en l’adopció i promoció d’actituds de respecte i protecció de l’entorn, així com “d’implicar les comissions falleres de València en bons hàbits com ara la reducció dels residus, la reutilització i el reciclatge”. Fuset ha reiterat que “es tracta d’una campanya que vol crear consciència no solament durant els dies de les festa i les Falles constitueixen una gran eina cívica per a impulsar aquests valors de sostenibilitat”.

Pel que fa al documental, el diputat Josep Bort ha subratllat que “aquest curtmetratge és una crida a les comissions falleres perquè se sumen i facen seus els objectius del projecte ‘Per unes Falles Sostenibles'”. A més, ha dit que és “tot un exemple de com amb xicotets gestos es poden assolir grans fites”. El diputat ha assenyalat que els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides “han d’estar sempre presents a l’agenda de desenvolupament de tots els territoris i formar part dels horitzons per a conquerir com a societat”.

Per la seua banda, des de la Conselleria, la directora general de Prevenció d’Incendis Forestals, Delia Álvarez, ha assenyalat que “aquest acord entre institucions trenca la tendència passada de caminar cada administració pel seu camí i permetrà aportar a la societat eines per a millorar la relació de la festa amb l’entorn”. Segons ha incidit Álvarez, “es tracta d’impulsar tant entre la ciutadania valenciana com entre els turistes hàbits sostenibles i respectuosos amb el medi ambient mentre gaudim de la festa”.

Falles compromeses

Els compromisos que apareixen en la carta són: implicar-se activament en la millora de la gestió medi ambiental de la festa en tots els seus entorns (carrer, casal, etc.); impulsar la sensibilització i la conscienciació de tots els membres de la comissió respecte a la sostenibilitat i al caràcter inclusiu i integrador i conciliador de la festa; impulsar, en les seues activitats, modalitats de consum més sostenible; adoptar, en les seues activitats i en els espais de reunió, mesures per a combatre i compensar el canvi climàtic, i divulgar i fomentar la sostenibilitat de la festa entre visitants i turistes.

El Pacte per la sostenibilitat de les Falles té l’objectiu d’estudiar l’impacte real de la festa en els àmbits econòmic, social, turístic i mediambiental a la ciutat de València i als municipis de les comarques valencianes que també celebren falles. Aquesta informació servirà per a disposar d’un diagnòstic global de la festa a partir de la qual determinar mesures, actuacions i processos de millora que beneficien la festa en el seu conjunt, elaborant un Pla d’Acció o Pla Estratègic de les Falles que tinga en consideració a tots els col·lectius que hi participen.

Comparteix

Icona de pantalla completa