Diari La Veu del País Valencià
Aprovada la reforma de la llei de contractes agraris que impedeix la venda ‘a resultes’

El ple de les Corts ha aprovat aquest dijous la reforma de la llei de contractes agraris, que estableix l’obligació que aquestos es facen sempre per escrit amb la finalitat d’evitar la venda “a resultes”, en la qual els agricultors entreguen la mercaderia sense saber el preu i que sol ser un acord verbal.

La nova llei, impulsada per Compromís, recull la creació d’un registre de contractes de compravenda agrícoles, en què els compradors hauran d’inscriure’ls obligatòriament, i un règim sancionador que abasta des dels 5.000 euros fins a un milió. La norma ha sigut aprovada amb els vots a favor del PSPV, Compromís, Podem i els exdiputats de Cs; l’abstenció del PP, que comparteix que els contractes siguen per escrit però no la creació del registre d’aquestos contractes, i l’oposició de Ciutadans, que defensa que es mantinguen els contractes verbals.

El diputat de Compromís Josep Nadal ha defensat que es protegeix l’agricultor enfront de pràctiques “abusives”, com la venda ‘a resultes’, de la qual s’aprofitaven “pirates” que canviaven els termes de l’acord verbal i alguns comerços “barruts” a costa del més feble, i que queda prohibida “d’una vegada per sempre”. Nadal ha destacat, a més, que, gràcies al règim sancionador aprovat, a partir d’ara “qui estafe l’agricultor ho pagarà car”, perquè per exemple collir la fruita sense fer un contracte per escrit es considerarà una infracció “greu”, de manera que aquestes actuacions “no queden impunes”.

La diputada socialista Mercedes Caballero ha indicat que aquesta norma permet “arreglar excessos i legislar per a la majoria dels valencians, per a evitar els abusos i per a protegir” els agricultors, i a la petició de mantindre els contractes orals ha indicat que els agricultors estan “farts d’abusos”.

David Torres, de Podem, ha destacat que s’ha consensuat amb tres sindicats agraris aquesta reforma, que donarà “seguretat jurídica” al contracte agrari i que és “necessària però no suficient”, perquè en el millor any de producció de la citricultura les pèrdues previstes ascendeixen a 165 milions d’euros.

El diputat del PP José Ramón Calpe ha indicat que els contractes per escrit ajuden a donar-los “certesa”, per la qual cosa estan d’acord, però consideren un “despropòsit” que la inscripció en el registre siga obligatòria, perquè “el camp no està per a més burocràcia ni per a més obligacions econòmiques”, com la fiança que s’exigirà.

El diputat de Ciutadans Emigdio Tormo ha destacat que el Codi Civil valencià contempla els contractes verbals, ha defensat que els agricultors puguen decidir el tipus de contracte que volen i ha considerat que la llei que ara es reforma, aprovada en 2013 sense vots en contra, és “millorable, però bona”.

Comparteix

Icona de pantalla completa