La Universitat de València crea una Aula de Còmic per a potenciar la difusió de la novel·la gràfica

L'investigador i expert en tebeos Álvaro Pons es fa càrrec de l'espai que naix a recer de la Càtedra d'Estudis del Còmic
/ València
18 gener 2019 01:00h
L\'Àula de Còmic de la UV se suma a la que ja existeix a la Universitat d\'Alacant.

El professor de la Universitat de València Álvaro Pons Moreno serà el director de l'Aula de Còmic que s'acaba de crear a la Universitat de València. Es tracta d'una iniciativa molt singular, ja que es tracta de la primera aula de tot l'estat espanyol que naix amb el suport d'una càtedra institucional i el segon espai que una universitat espanyola dedica al còmic: la Universitat d'Alacant disposa d'una Aula de Còmic amb la qual es desenvoluparan activitats conjuntes. 

L'Aula de Còmic naix com a espai per a la reflexió i la divulgació del nové art, a través d'activitats variades que van des de xarrades amb autors i taules redones fins a la celebració de jornades i tallers sobre historieta, que es realitzaran als espais culturals de la Universitat de València.

L'Aula actuarà junt amb la també acabada de crear Càtedra d'Estudis del Còmic Fundació SM-Universitat de València, que donarà suport a les seues activitats i les coordinarà, amb l'objectiu de donar a conéixer les possibilitats del còmic com a llenguatge i mitjà de comunicació, però també per a indagar noves opcions creatives, mostrant la diversitat i la riquesa que el còmic actual aporta a través de la tasca d'autors i autores, i per a reivindicar el seu paper fonamental en la cultura i l'art contemporani, tant des de la creativitat més trencadora com des de la vertebració de la cultura popular transmèdia.

A la ja excepcionalitat que suposa l'existència d'una Aula de Còmic, Álvaro Pons afegeix una particularitat que distingeix la de la Universitat de València: "És la primera estructura que naix a Espanya, i molt probablement al món, per l'impuls d'una càtedra universitària, en concret la Càtedra d'Estudis del Còmic Fundació SM-UV, la qual cosa ens permetrà potenciar l'aula com un espai d'activitats i reflexió".

Álvaro Pons Moreno és doctor en Física per la Universitat de València. Ha compaginat la seua dedicació docent i científica des del Departament d'Òptica i Optometria de la Universitat de València, on és professor titular, amb una activa dedicació a la divulgació i investigació de la historieta, amb una àmplia trajectòria de més de trenta anys. Durant aquest temps, ha col·laborat de manera habitual en diferents fanzins de divulgació de la historieta, i ha creat un dels primers i més coneguts blogs sobre el nové art: 'La Cárcel de Papel'. És col·laborador de mitjans com a la cartellera Túria, el diari El País i el suplement Babelia o el diari Levante-EMV. La seua tasca de divulgació ha rebut diferents premis, com el del Saló del Còmic de Barcelona.

Ha escrit diversos llibres sobre historieta, entre els quals destaca Viñetas a la luna de Valencia, una historia del tebeo valenciano desde 1965 hasta 2007. Ha sigut també comissari d'exposicions a la Biblioteca Valenciana, al Saló del Còmic de Barcelona, al Festival d'Angulema, al Museu de Prehistòria de València i a l'IVAM de València, del qual forma part del seu Consell Assessor des de 2018. Ha publicat també treballs de recerca en el camp de la historieta, tant en revistes nacionals com internacionals. Des de 2019 és director de la Càtedra d'Estudis del Còmic Fundació SM-UV.

next