Diari La Veu del País Valencià
Puig elogia Felip VI: Ha estat a l’altura en la unitat d’Espanya i en el respecte a la diversitat

La Fundació Professor Manuel Broseta ha atorgat aquest divendres el Premi Convivència al rei Felip VI, una distinció que altres membres de la família reial també han rebut en anteriors ocasions. El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant l’acte de lliurament, celebrat al Palau, ha elogiat la tasca de Felip VI al capdavant de la Corona: “El rei Felip VI ha sabut estar a l’altura davant el canvi de mapa polític que se li plantejava. Ha sabut mantindre la Corona fora de les polèmiques partidistes i ha representat i representa la unitat d’Espanya respectant la diversitat dels seus pobles”.

Puig també ha indicat que el cap de l’Estat ha “transmés confiança i serenitat en les institucions democràtiques” en un moment en què la “desafecció política” ha crescut “de manera preocupant” arreu del món.

A més, el cap del Consell, que ha combinat tant el valencià com el castellà durant la seua intervenció, ha defensat “l’autogovern valencià” citant unes paraules que en el seu dia va pronunciar el mateix Broseta. “Des de la idea de Broseta, l’actual Comunitat Valenciana s’inspira en la seua tradició de pacte, de diàleg i d’acord per a oferir la millor versió a favor de la convivència”, ha manifestat.

El president socialista, igual que ho ha fet el rei durant la seua intervenció, ha reivindicat el paper de la Constitució coincidint en el seu 40é aniversari i alhora la seua necessitat de reforma. “No obviaré les insuficiències ni tampoc la seua necessària actualització”, ha subratllat.

El número u del govern valencià ha tancat el seu discurs recordant les víctimes del terrorisme i fent especial menció en Broseta, Ernest Lluch i Tomás y Valiente. “Hui mirem cap endavant sense obviar la història de les Espanyes i sense oblidar mai aquells als qui els llevaren la vida per defensar la llibertat de tots nosaltres”.

“És una institució absolutament opaca”

A l’acte de lliurament han assistit alguns membres del Consell com ara la vicepresidenta, Mónica Oltra, qui l’any passat no ho va fer. En aquesta ocasió va explicar als periodistes que la diferència aquest any rau en el guardonat: “És un càrrec institucional molt important en la nostra estructura institucional”. També s’han deixat veure alguns membres del PPCV com ara la seua presidenta, Isabel Bonig, i la candidata a l’Alcaldia de València, María José Català.

Podem, en canvi, ha decidit no acudir a l’esdeveniment perquè considera que el monarca “no és un exemple de convivència i que els valors que representa no han de ser premiats”. “És una institució absolutament opaca que ha tingut un paper lamentable en la crisi territorial”. A més, des de la formació morada qüestionen que un premi que concedeix una fundació privada, dotat amb 12.000 euros, “es continue entregant en el Palau de la Generalitat, que és de tots i totes les valencianes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa