Diari La Veu del País Valencià
L’aeroport de València espera aconseguir 8 milions d’usuaris en 2019

L’Aeroport de València confia a aconseguir aquest 2019 els 8 milions d’usuaris després d’haver viscut en 2018 amb dades “històriques” en aconseguir la seua xifra rècord de 7.769.867 de passatgers. A més, durant el present exercici estrenarà una connexió directa de British Airways amb el seu aeroport de connexió de Heathrow (Regne Unit), a partir de març, i una altra amb Atenes a través d’Aegean Airlines, iampliarà de la mà de Vueling els seients a Fuerteventura, Lanzarote, Gran Canària, Lisboa i Catània (Itàlia).

Així ho ha anunciat aquest divendres el seu director, Joaquín Rodríguez, en un desdejuni informatiu en el qual ha fet un balanç “molt positiu” de l’activitat aeroportuària de 2018 i ha avançat els objectius amb els quals encara el pròxim exercici. Respecte a l’experiència del passatger, s’ha creat un grup de treball que focalitzarà la seua labor, mitjançant plans d’acció, a “ser més exigents si cap” que l’any passat per a avançar en aquest àmbit. Així, a través d’eines com els dispositius ‘Happyornot’, que mesuren el grau de satisfacció dels usuaris, s’analitza la qualitat percebuda i quant tarden els passatgers a superar els controls.

Els valors màxims setmanals aconseguits en 2018 van registrar un 93% de viatgers que van tardar menys de quatre minuts a passar el procés i l'”objectiu és millorar aquests indicadors” i “presentar l’any que ve nous rècords”, també en àmbits com la neteja o el temps de recollida d’equipatges.

A més, pel que fa a les infraestructures, l’aeroport obrirà la seua nova zona internacional d’arribades; construirà noves condícies en els aparcaments públics i adequarà el paviment en l’àrea de moviment, on també s’instal·laran llums LED. S’adequaran els accessos a la terminal i es redactarà el projecte d’adequació de la T1 per a poder licitar-ho en 2020. Altres dels objectius de l’aeròdrom incideixen en la sostenibilitat i la responsabilitat social corporativa. En eixe sentit, pretén reduir el consum d’aigua i electricitat en les instal·lacions, promoure els punts de recàrrega de vehicles elèctrics en l’aparcament i fomentar l’ús del nou espai solidari per part d’organitzacions.

“Dades rellevants”

Rodríguez ha recordat que l’any passat l’aeroport va aconseguir la seua xifra rècord de 7.769.867 de passatgers i ha destacat que espera que en 2019 puga arribar-se als huit milions d’usuaris. A més, durant el passat exercici, es van aconseguir “dades molt rellevants i fins i tot històriques”, com que l’aeròdrom es va convertir en el tercer aeroport amb més creixement de seients d’Europa, un 18,7%, i que es van realitzar al voltant de 76.000 operacions, un 11% més.

El director de les instal·lacions de Manises ha ressaltat l'”important” increment en la càrrega, per damunt del 10%, arran de línies d’actuació com la tarifa especial impulsada per a l’ocupació de la terminal de càrrega, un treball amb grans empreses de moviments logístics que mouen grans tonatges. També ha valorat que en 2018 van operar en l’aeròdrom 31 aerolínies, enfront de les 28 en 2017, que van connectar amb 23 països en 113 rutes.

Entre les “fites” en la connectivitat, ha posat el focus en el treball de la connexió amb els aeroport de connexió i en l’increment de connectivitat “punt a punt”, com també de l’oferta de seients. Ha subratllat la incorporació d’Alitalia i la connexió amb el seu aeroport de connexió a Roma. De la mateixa manera, pel que fa a la qualitat del servei, ha posat l’accent en la creació de grups de treball per a abordar aspectes com el confort, la neteja o l’accessibilitat. A partir d’aquesta labor, s’ha incorporat un fast lane en el control de seguretat, s’han habilitat dues zones de treball per a l’espera dels viatgers, s’ha instal·lat un nou nucli de condícies i s’ha posat en marxa una línia de WhatsApp perquè els usuaris deixen directament els seus suggeriments, entre altres serveis.

Els resultats de 2018 reflecteixen, per a Rodríguez, “una situació molt positiva del trànsit aeri de la regió”, on la “marca València s’està projectant a nivell internacional”. A més, s’ha rebut “molt bon feedback de les companyies aèries i principals clients”, que “tenen la intenció de mantindre’s i fins i tot incorporar destinacions” a València. En definitiva, per al director de l’aeroport de València ha sigut un “any molt intens”. “Quan estàs en una infraestructura que creix tan ràpid, t’obliga a ajustar processos”, ha explicat, abans de mostrar la seua “il·lusió” davant el “camí” que té el recinte “per davant”.

Un 9% de britànics

Respecte a si el preocupen les conseqüències del Brèxit per a l’aeroport valencià, ha assenyalat que “una de les coses bones” d’aquesta infraestructura és que té un trànsit “divers” i sense “gran concentració de trànsit del Regne Unit”, per la qual cosa l’eixida d’aquest país de la Unió Europea “sí que tindrà impacte” però “estarà més contingut”. Ha detallat que al voltant del 9% dels usuaris són britànics i que, si aquesta xifra es veu alterada per la conjuntura, “es podria arribar a compensar amb increments en altres destinacions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa