Diari La Veu del País Valencià
Un nou cicle de música de cambra per a perfeccionar l’Orquestra de València

“L’Orquestra de València es troba en el seu millor moment”, ha assegurat l’intendent del Palau de la Música, Manuel Muñoz, aquest divendres durant la presentació del nou cicle de música de cambra que ha recuperat l’auditori municipal després de set anys desaparegut. La percepció sobre la qualitat per la qual passa actualment la formació orquestral també la comparteix el seu director titular, Ramon Tebar, però, el també responsable artístic ha anat més enllà en la valoració. El mestre valencià ha defensat que la diferència entre les orquestres “molt bones i les bones” és que les primeres fan música de cambra, de fet, ha postil·lat, “ho fan moltes”, però l’Orquestra de València, no.

Han passat set anys des que el Palau de la Música tancara l’últim cicle de música de cambra que acollia l’auditori. Era 2012 i l’espai musical de la ciutat de València oferia dins del seu ventall de concerts un cicle de música de cambra a la Sala Rodrigo. Pel xicotet escenari han passat grups i solistes de renom, artistes que “tindria més sentit haver-los programat en la sala Iturbi”, la simfònica, ha remarcat Muñoz. La cambra, malgrat ser una eina fonamental per a millorar la qualitat orquestral i apropar la música clàssica al públic, a causa del seu format reduït i “intimista”, com l’ha qualificada la presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, estava absenta de l’oferta de l’auditori. “Sempre se n’ha fet”, han recordat tant Muñoz, com el director del Palau, Vicent Ros i el mateix Ramon Tebar, però, feia set anys que no existia i nou –des de 2010– que els músics de l’Orquestra de València no actuaven en el cicle.

El cicle de música de cambra torna al Palau amb 25 concerts, des d’aquest 27 de gener fins al 4 de desembre. Cadascun d’ells tindrà un preu de 10 euros, encara que l’auditori ofereix quatre abonaments diferents: un de 200 euros per a totes les actuacions (amb un 20% de descompte ja aplicat) i tres trimestrals (amb un 15% de descompte) –del 27 de gener al 25 de maig, huit concerts per 68 euros; del 2 de juny al 25 de juny, set concerts per 59,50 euros, i del 24 de setembre al 4 de desembre, deu concerts per 85 euros.

Es tracta d’un cicle “ambiciós”, en què es “recupera la participació dels músics de l’Orquestra de València”, ha apuntat Tello. De fet, en 14 dels 25 concerts els grups i solistes que participen estan integrats pels intèrprets de l’agrupació simfònica. El cicle “era el pas que faltava” per a completar una oferta, la del Palau, que abasta des de cicles de jazz, pop i rock, electrònica i d’orgue fins a la mateixa programació simfònica.

El cicle cobreix una demanda existent del públic, han indicat els responsables de l’auditori, però també dels músics de l’Orquestra de València, ha defensat el director titular de la formació. Quan Tebar va aterrar al Palau va detectar que “una de les absències era que els músics de l’Orquestra no feien música de cambra”, ha recordat el director, qui ha assegurat no entendre per què no es practicava la música de cambra i més que aquesta “els ajuda a millor i desenvolupar-se” com a membres d’una formació més gran, una orquestra. “Em sembla essencial que els nostres músics foren els protagonistes” d’aquest nou cicle que, segons ha explicat Tebar, “perfecciona” la interpretació del repertori orquestral.

Però, més enllà que el cicle fora necessari a nivell artístic i que cobrisca una absència en la programació és que “tot el món volia tocar”, ha emfatitzat el director de l’Orquestra de València. “Hi ha de tot, però molts estaven demanant” el cicle de cambra, ha afegit Tebar qui ha reiterat que el seu ideal com a músic és que “una orquestra toque com un grup de cambra”.

El cicle de música de cambra “arriba per a quedar-se”, ha advertit tant Ros com Tebar perquè “ha tingut molt bona acollida” entre els membres de l’orquestra, uns intèrprets que “estaven desil·lusionats” i “quan els vam anunciar” la recuperació d’aquestos concerts a la sala Rodrigo “els músics posaren cares rares”, ja que amb l’absència arrossegaven “molts anys de no creure o d’anunciar iniciatives que es quedaven pel camí”, ha lamentat el director titular de l’Orquestra de València.

Amb 63.500 euros de pressupost per al nou cicle, cada intèrpret cobrarà 1.700 euros si el repertori requereix piano o 1.500 euros si no s’escau –els 200 euros de diferència responen a la despesa de l’afinació de l’instrument–, un caixet al qual sumaran el 95% de recapte de la taquilla. En el cas dels professors que formen part de l’Orquestra de València i que participen en el cicle amb altres agrupacions de cambra cobraran 500 euros, “segons marca el conveni”, ha matisat la presidenta del Palau, Glòria Tello.

Un cicle amb nous formats

Al llarg dels 25 concerts, els espectadors podran gaudir de programes que repassen obres del repertori barroc, clàssic i romàntic com Bach, Mozart, Beethoven, Mendelssohn i Brahms, però també música de compositors del segle XX com Nielsen, Ligeti, Hindemith, Smetana, els francesos del Grup dels Cinc i Astor Piazzola, entre d’altres. A més, es faran diversos monogràfics, com l’homenatge a Leonard Bernstein a càrrec del duo format per la soprano María Bazal i el pianista Carlos Apellániz i l’homenatge a Matilde Salvador amb la soprano Isabel Monar i la pianista Concha Sánchez.

El cicle compta amb la participació de l’actor Tonino Guitian qui farà de “mestre anticerimònia”, ha apuntat el presentador, per a introduir els concerts i establir, posteriorment, un diàleg entre els intèrprets i el públic, uns espectadors que des del Palau s’espera que tinga bona resposta des dels conservatoris “on tots els alumnes cursen música de cambra”, ha recordat Vicent Ros. Al remat, el format dels concerts del cicle van contra el ritu social que encara penja sobre la música clàssica, segons ha detallat Guitian, el seu paper serà el de “fer pedagogia” per a trencar les barreres i la pompa que envolta la clàssica.

El Cuarteto Iberia inaugura el cicle el 24 de gener; seguirà el duo de pianos format per Carmen Martínez-Pierret i Guillaume de Chassy; el 3 de febrer, B3: Brouwer Trio retrà homenatge al compositor cubà Leo Brouwer –de qui pren el nom– en el seu 80 aniversari; continuarà el Trio Iturbi i, després, el duo format pel guitarrista Miquel Pérez i la flautista Magdalena Martínez.

El 10 de març actua el Grup Instrumental de València i el 25 d’abril es reprén el cicle amb el trio de corda integrat per Casandra Didu (violí), Santiago Cantó (viola) i Rafal Jezierski (violoncel). El 25 de maig serà el torn de Marimba duo, format pels percussionistes Katarzyna Mycka i Conrado Moya; el 2 de juny serà el torn del Quintet Cuesta amb obres del segle XX per a quintet de vent; seguirà el Quartet de Corda –integrat per les violinistes Pilar Mor i Marta Bazantov, la violista Eloïse Pinon i la violoncel·lista M. José Santapau; a continuació actuarà el duo de soprano i piano format per Isabel Monar i Concha Sánchez amb l’homenatge a Salvador; el Quartet Arts amb els violinistes Luis Osca i Manuel Segarra, el violista Josep Manuel León i el violoncel·lista David Forés; la pianista Marisa Blanes junt amb l’actor Enric Benavent i el director escènic Jaume Policarpo proposen els poemes de Liszt; seguirà el Trio Kegler amb el violista Traian Ionescu, el clarinetista Julio Fresneda i el pianista Juan Antonio Recuerda i tancarà el mes de juny Concert Desconcert, el quartet format pel narrador Juan Manuel Aparisi, el contrabaixista Javier Sapiña, el violoncel·lista Jorge Fanjul i el pianista Carlos Apellániz.

En setembre, el cicle de cambra mamprén amb el concert el dia 24 del Quinteto Casulana i el de Percussió I+ integrada pels percussionistes Josep Furió i Lluís Osca i el violinista Luis Osca el dia 29 del mateix mes. El trio format pel violinista Jacobo Christensen, el violoncel·lista David Apellániz i el pianista Carlos Apellániz proposen el 2 d’octubre un homenatge a Astor Piazzolla; la música antiga estarà present al cicle de la mà de Piacere dei Traversi un programa que el consort de flautes travesseres del Renaixement dedica a la dona creadora el 17 d’octubre. El 30 d’octubre la soprano María Bazal i el pianista Carlos Apellánez retran homenatge a Bernstein en el seu centenari de naixença el 30 d’octubre.

El 10 de novembre, torna el Trio Iturbi amb un nou programa dedicat a Beethoven; el 13 de novembre el duo de violoncel i piano integrat per Mariano García i Jorge Nava proposen un debat entre Schumann i Brahms; la música del segle XX tornarà a ser la protagonista del concert del trio format per la flautista María Dolores Vivó, la violista Pilar Marín i l’arpista Luisa Domingo; el quintet de metalls SOVBQ duran el seu espectacle Metalls eclèctics i el cicle acabarà el 4 de desembre amb el Daniel Binelli Quintet amb un programa centrat en el tango.

Comparteix

Icona de pantalla completa