Diari La Veu del País Valencià
Veïnat, ciutadania i poble valencià: les recomanacions de l’Ajuntament de València en llenguatge igualitari

Evitar l’ús dels plurals masculins per a referir-se a una col·lectivitat de persones i impulsar construccions no sexistes és l’objectiu de la nova guia de llenguatge igualitari i inclusiu que aquest divendres ha aprovat la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València. Aquest document vol impulsar l’ús del llenguatge no sexista entre el funcionariat de la casa consistorial, amb termes com veïnat, en lloc de veïns; persones aturades, millor que els aturats, i persones marginades, en lloc de els marginats.

La guia, que es va ratificar prèviament a través de la comissió d’Igualtat, presidida pel regidor de Govern Interior i amb la participació de la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, es penjarà a la web municipal perquè qualsevol persona la puga consultar i així també tindre una referència d’un vocabulari que també ha sigut treballat per les seccions sindicals en el marc de la comissió d’igualtat.

“Es tracta d’un vocabulari bàsic per a l’ús del llenguatge no sexista en l’Ajuntament de València. Una guia pràctica que es distribuirà per tots els serveis perquè, tant en castellà com en valencià, puguem utilitzar correctament les dues llengües oficials”, ha explicat el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo.

La publicació de la guia ve determinada pel reglament municipal per a l’ús del llenguatge no sexista que es va aprovar en l’any 2011 per part de l’Ajuntament. “Amb aquest vocabulari bàsic, donem eines i facilitem a tots els serveis i a tot el personal exemples pràctics de com usar el llenguatge no sexista”, ha dit el regidor. Així mateix, Campillo ha dit: “Vull agrair als sindicats de l’Ajuntament el seu treball i esforç per a dur endavant aquest vocabulari”.

Per la seua banda, la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha destacat que “el govern de Joan Ribó té un compromís molt ferm amb l’eliminació del sexisme com a forma de manifestació de la desigualtat entre dones i homes”. Lozano ha indicat que “des de l’Ajuntament hem de ser els primers que donem exemple en comunicar-se tant amb la ciutadania com internament i també en les campanyes municipals o en els escrits oficials, d’una manera igualitària i no sexista”. “Aquesta guia és fonamental perquè tota la plantilla de l’Ajuntament ho faça d’aquesta manera”, ha conclòs Campillo.

La guia serà dinàmica, ja que s’aniran incloent nous termes a mesura que avance el temps per tal d’actualitzar el document. “El llenguatge és una construcció social, viva, dinàmica i subjecta a canvis. A través del llenguatge els éssers humans interpretem, anomenem i, per tant, també creem realitats. Per això, anirem actualitzant la guia quan calga”, ha conclòs Campillo.

Comparteix

Icona de pantalla completa