València signa un acord solidari amb la ciutat palestina d'Hebron

La iniciativa, impulsada per la regidora Neus Fábregas, vol donar suport al poble palestí en la seua "justa lluita"
/ València
19 gener 2019 01:00h
Hebron és "una de les ciutats més conflictives per al poble palestí. En ella es troben entre 400 i 800 colons protegits per 4000 soldats israelians i cinc assentaments, quatre d\'ells dins del nucli antic".

València i la ciutat palestina d'Hebron han signat un acord d'agermanament i solidaritat que s'ha formalitzat aquest dissabte amb la visita de la regidora de Migració i Cooperació Internacional, Neus Fábregas Santana, i l'alcalde d'Hebron. D'aquesta forma, han formalitzat el vincle solidari entre les ciutats, per la qual cosa el viatge de la regidora a Palestina es prolongarà fins dimecres 23 de gener.

Fábregas ha explicat que "l'acord és un pas més en el posicionament com a ajuntament sobre el poble palestí, generant aliances des de la Cooperació Internacional per la defensa dels Drets Humans i la ferma convicció del municipalisme com a eina de transformació". "En el meu viatge l'estiu passat vaig poder establir els contactes perquè hui es faça realitat i puguem començar un treball en comú", ha assegurat Fábregas en un comunicat. 

Aquest acord solidari expressa la voluntat de l'Ajuntament de València de col·laborar en objectius comuns, havent de concretar-se les actuacions conjuntes amb l'Ajuntament d'Hebron, en el marc dels instruments jurídics que siguen procedents. L'acord no conté compromisos econòmics, ja que d'haver-ne, seran conseqüència dels instruments d'execució, que si escau es puguen aprovar, i s'hauran d'autoritzar en cada cas en el moment en què es concreten.

Els objectius de l'acord són donar suport al poble palestí en la seua "justa lluita" per a la consecució del dret de tots els pobles a la lliure determinació, de conformitat amb els principis enunciats en la Carta de les Nacions Unides i en la seua Resolució 1514 (XV), de 14 de desembre de 1960, en la qual figura la Declaració sobre la Concessió de la Independència als Països i Pobles Colonials, així com en el seu dret a l'autodeterminació, tal com ha destacat la regidora.

"València es compromet a donar suport a les iniciatives tendents a una solució justa, pacífica i duradora del conflicte", ha afirmat la regidora. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

"València es compromet a donar suport a les iniciatives tendents a una solució justa, pacífica i duradora del conflicte i a declarar ferma la decisió de mantindre vincles de solidaritat, pau i benestar entre les ciutats", ha explicat la regidora. Així mateix, l'acord contempla cooperar en el desenvolupament de les relacions socioculturals, econòmiques i turístiques i l'establiment de mecanismes de cooperació i intercanvi entre els municipis d'Hebron i València, tan amplis com ho requerisquen les aspiracions de tots dos; l'enumeració de matèries a desenvolupar no és limitada. D'altra banda, es tracta de procurar la posada en pràctica d'activitats que fonamenten les relacions de ciutats agermanades i la directa participació de les dos municipalitats.

Situació actual d'Hebron 

Hebron és "una de les ciutats més conflictives per al poble palestí. En ella es troben entre 400 i 800 colons protegits per 4000 soldats israelians i cinc assentaments, quatre d'ells dins del nucli antic" de la localitat. La ciutat està dividida en dues zones: H1 sota autoritat palestina i H2 sota autoritat israeliana. "Cada dia, milers de persones palestines estan obligades a travessar diversos checkpoints, que restringeixen la seua mobilitat, sumat al fet que en diversos carrers de la ciutat tenen prohibit el pas", explica Fábregas. 

"A la ciutat vella l'accés de la població palestina està restringit i s'han tancat més de 500 botigues creant l'efecte d'una ciutat fantasma", lamenta. Segons ha explicat Fábregas, els drets humans fonamentals de la població palestina a Hebron són "diàriament vulnerats" per part de l'exèrcit i dels colons, que passegen armats pels carrers de la ciutat: "Pateixen atacs violents diaris, detencions sense motiu, amenaces, insults, agressions fins i tot a menors i dones embarassades. La provocació dels colons als palestins és diària, cada dissabte els colons fan un tour escortats per desenes de soldats per la part palestina del casc vell", ha relatat Fábregas Santana.

next