Diari La Veu del País Valencià
Unió de Periodistes i l’APM rebutgen que CGPJ puga ‘silenciar’ els mitjans
RedactaVeu / València

En un comunicat, indica que l’avantprojecte, aprovat divendres passat pel Consell de Ministres, faculta al CGPJ a ordenar a “qui pertorbe o inquiete” els jutges “l’immediat cessament en aquesta conducta”. “La continuació o reiteració d’aquest comportament després de rebre l’ordre de cessament serà constitutiva de delicte contra l’Administració de Justícia previst i penat en l’apartat 1 de l’article 464 del Codi Penal”, assenyala l’avantprojecte.

Aquest apartat diu literalment: “Qui amb violència o intimidació intentara influir directament o indirectament en qui siga denunciant, part o imputat, advocat, procurador, perit, intèrpret o testimoni en un procediment perquè modifica la seua actuació processal, ha de ser castigat amb la pena de presó d’un a quatre anys i multa de sis a 20”.

La Unió de Periodistes Valencians i l’Associació de la Premsa de Madrid consideren que l’esmentada norma “atenta clarament contra els drets a la llibertat d’expressió i a la informació consagrats en la Constitució i pilars del sistema democràtic”.

Així mateix, subratllen que “no pot limitar el dret constitucional a la informació veraç i d’interès públic, siga el que siga” i que els mitjans i els periodistes “tenen dret a donar a conèixer al públic qualsevol informació veraç i d’interès de la qual tinguen coneixement”.

En aquesta línia, ressalten que “no es pot exigir a cap mitjà que deixe de publicar el que coneix, sempre que s’hagen comprovat bé les seues fonts, encara que açò siga causa per la qual un magistrat considere pertorbat el seu assossec i equanimitat”.

Davant açò, alerten que, si aquesta norma és aprovada i convertida en llei, “tota opinió sobre l’actuació d’un jutge pot arribar a ser estimada pel CGPJ com un atac a la independència del magistrat, un atac que pot tenir conseqüències penals per als periodistes només pel fet de realitzar el seu treball”.

Al seu judici, el Govern sembla “entestat” a promoure i aprovar lleis amb normes que “limiten” els drets a la llibertat d’expressió i a la informació, com la Llei orgànica del Poder Judicial, la Llei de Seguretat Ciutadana o la prevista Llei d’Enjudiciament Criminal, “i obliden que només a través d’una informació lliure i veraç es garanteix l’existència d’una opinió lliure, condició absolutament necessària per al correcte funcionament del sistema democràtic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa