Diari La Veu del País Valencià
El republicanisme homenatja Vicent Marco Miranda a València

Diverses associacions junt amb representants d’Esquerra Republicana (ERPV), Bloc i País –una corrent interna de Compromís–, Esquerra Valenciana i Esquerra Unida (EUPV) han homenatjat aquest diumenge a Vicent Marco Miranda, el primer alcalde republicà de la ciutat de València.

Membres de col·lectius com Acció Cultural del País Valencià, Plataforma pel Dret a Decidir (PDaD), del sindicat STEP-Intersindical així com diversos patits polítics d’esquerres, republicans i nacionalistes han destacat els valors de democràcia i llibertat que Miranda va dignificar fins al final dels seus dies, un 23 de desembre de 1946.

Aquest any, els partits d’ERPV i EsquerraValenciana han reformulat l’acte d’homenatge a Vicent Marco, de manera que han volgut fer partíceps diverses entitats que, com Marco Miranda, comparteixen els ideals de república, democràcia i llibertat, ha indicat ERPV en un comunicat. El secretari d’organització d’ERPV, Francesc Sanxis, ha destacat que la figura de Marco Miranda –”qui hui encara no té un carrer al seu nom a la ciutat”, ha apuntat Sanxis– “ha d’esdevindre un referent per als demòcrates republicans de tot el País Valencià” ja que “així com Lluís Companys és un referent a Catalunya assumit per tota la societat i les forces polítiques catalanes, Vicent Marco Miranda és una figura cabdal per al País Valencià que cal conéixer, difondre i fer-li homenatges, no sols nosaltres, ERPV i EV, com ja fem any rere any, també els qui som ací, gent d’esquerres i republicana, i sobretot tothom que es considere demòcrata”, ha reblat Sanxis.

Els assistents a la cerimònia al Cementeri General de València destaquen la defensa de la democràcia que va fer Marco. / ERPV

Tots els participants a l’acte, celebrat al Cementeri General de la ciutat de València, han destacat els valors de Marco Miranda de defensa de la democràcia i la República així com el seu posicionament sempre al costat del poble.

Des d’Intersindical Valenciana, Beatriu Cardona ha recordat “la voluntat pedagògica de Marco Miranda, com a eina de transformació” i també ha destacat “la lluita i el conflicte d’interessos entre els jornalers andalusos i els cacics terratinents que Marco va encarar sense complexos, posicionant-se a favor dels més dèbils”.

Per la seua part, Toni Infante, representant la PDaD, ha fet un paral·lelisme entre la convulsió política i l’auge de l’autoritarisme de principis del segle XX, i l’augment del neofeixisme en el segle XXI, que al seu parer, s’està vivint. “Marco Miranda ha de ser un referent de la societat valenciana actual enfront del triumvirat neofranquista que avança en l’estat espanyol”.

Josep Bayà, representant de Bloc i País, ha recordat que els valors de Miranda entronquen amb els valors del Bloc Nacionalista Valencià. “Hem de continuar la tasca de fer créixer el valencianisme militant i vertebrar la identitat al País Valencià”. Sergi Moyano, d’altra banda, ha destacat que des d’Acció Cultural del País Valencià “trobem que cal reivindicar la memòria de Vicent Marco, hui des de les entitats, i confiem que en no massa temps, des de les institucions”.

Ferrà ha recordat que “Miranda va haver de patir silenci i repressió a l’Espanya del segle XX, igual com hui en dia també hi ha exili i repressió per ideals polítics”. / ERPV

L’històric militant d’EUPV, Ángel Yébenes, ha recordat “la passió republicana que tenia Marco Miranda, qui sabia entendre’s amb les distintes esquerres plurals”. Yébenes també ha apuntat que hui en dia “la seua obra queda pendent d’acollir-se a la memòria històrica, amb la veritat, justícia i reparació de la seua figura”.

Jaume Ferrà, president d’Esquerra Valenciana, el partit que va ser fundat per Marco Miranda, ha afirmat que “cal ser perseverants amb els valors democràtics i teixir aliances i unitat envers la defensa de la llibertat, justícia social i la igualtat”. Ferrà ha recordat que “Miranda va haver de patir silenci i repressió a l’Espanya del segle XX, igual com hui en dia també hi ha exili i repressió per ideals polítics”.

Per concloure l’acte, Francesc Sanxis, ha fet una crida perquè des de les institucions es done a conéixer i es divulgue la figura de Vicent Marco, “per la seua dignitat, defensa de la democràcia i la llibertat i per la seua fidelitat al poble valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa