Detingudes 11 persones i desarticulat un dels majors laboratoris de cocaïna d'Europa al Puig

L'organització també tenia previst cultivar marihuana en el xalet ubicat a l'Horta Nord
/ València
21 gener 2019 01:00h
Actualment, es troben bloquejats dotze contenidors en el port de Marín (Pontevedra). Imatge d\'arxiu.

La Policia Nacional ha desarticulat en un xalet situat al Puig (Horta Nord) un dels laboratoris de processament de cocaïna més importants d'Europa en una operació en què han sigut detingudes onze persones en les demarcacions de Madrid, Màlaga, Toledo, València, Valladolid i Pontevedra. Segons informa la Direcció General de la Policia, l'organització estava formada per ciutadans de nacionalitat espanyola, colombiana i albanesa dedicats a introduir grans partides de substància estupefaent a l'Estat camuflades en diferents productes legals per a, posteriorment, establir laboratoris clandestins amb la finalitat d'extraure la pasta de cocaïna d'aquests productes i amb això elaborar clorhidrat de cocaïna.

Per a això comptaven amb una àmplia estructura empresarial que s'encarregava d'importar contenidors marítims contaminats de tortó de palma, producte amb el qual emmascaraven l'estupefaent a fi de superar fàcilment els controls duaners i sanitaris. La intenció de l'organització era extraure la pasta base de la farina de palma (residu que queda després de l'extracció de l'oli de la llavor de la palma que es cultiva en zones tropicals) i, una vegada separada, procedir a la transformació de la mateixa en clorhidrat de cocaïna. 

Disposaven de "químics o cuiners" expressament portats des de Llatinoamèrica per a instruir l'organització i mostrar-los l'elaboració o "cuinat" de l'estupefaent. La policia va arribar fins a l'organització després que una parella de ciutadans colombians viatjara a Espanya fins a tres vegades per a comprovar l'estructura i negociar els percentatges i beneficis una vegada la droga fora extreta i distribuïda. Posteriorment, els investigadors van detectar l'arribada de deu contenidors al port de Marín (Pontevedra) amb mercaderia legal i, entre ells, un en el qual es transportava la cocaïna. Finalment, es va detindre onze persones a València (4), Madrid (3), Valladolid (1), Vigo (Pontevedra) (1), Màlaga (1) i Toledo (1), entre ells els principals responsables de l'organització i els encarregats de la logística i les infraestructures. 

També es va dur a terme el registre de deu immobles, entre ells un xalet aïllat situat a la localitat del Puig (Horta Nord), on es trobava el laboratori i on es van confiscar més de 8.500 litres de diverses substàncies químiques fiscalitzades, totes elles de difícil adquisició i destinades a l'elaboració del clorhidrat de cocaïna. En els deu registres domiciliaris practicats, els agents han intervingut, a més dels compostos químics, sis vehicles –4 turismes, 1 furgoneta i 1 motocicleta–, un revòlver amb una caixa de 47 cartutxos, divers material informàtic, terminals telefònics i diners en efectiu.

Actualment, es troben bloquejats dotze contenidors en el port de Marín a l'espera de realitzar la corresponent anàlisi qualitativa i quantitatiu i poder determinar amb exactitud els sacs contaminats amb cocaïna, en els quals l'organització emmascarava la substància il·lícita.

Laboratori protegit les 24 hores

El xalet havia sigut llogat per la seua ubicació aïllada de les grans urbs, el seu difícil accés, la seua discreció i la possibilitat de destinar la finca llogada a aquestes il·lícites activitats sense cridar l'atenció de la resta de finques confrontants. A més, els integrants de l'organització duien a terme multitud de mesures de seguretat abans de dirigir-se a l'immoble, mantenint així mateix una vigilància permanent de la casa amb la finalitat de detectar possibles seguiments policials, fet que dificultava enormement la investigació. De fet, un ciutadà marroquí s'encarregava de la vigilància i romania a l'interior de la finca sense eixir. Una altra persona era la que feia arribar menjar i beguda.

La policia destaca la gran mobilitat de l'organització, ja que els seus principals responsables viatjaven per tot Espanya i residien en un xalet de luxe a la Costa del Sol, des d'on coordinaven i donaven les instruccions oportunes. El xalet del Puig no solament pretenia ser un laboratori de processament de cocaïna a escala europea, sinó que en ell també l'organització tenia previst cultivar marihuana en diverses habitacions.

next