Un jutjat cita a declarar Eusebio Monzó, l'únic regidor del PP de València que quedava per investigar

L'ara portaveu del grup municipal popular ha sigut citat com a investigat pels patrocinis a l'Aeroport de Castelló
/ València
21 gener 2019 01:00h
La causa investiga els 3,6 milions d\'euros rebuts per la mercantil d\'Álex Debón en concepte de patrocini.

El portaveu del Partit Popular a l'Ajuntament de València, Eusebio Monzó, ha sigut citat a declarar com a investigat pel jutjat d'instrucció número 3 de Castelló, que investiga els patrocinis de l'Aeroport de Castelló (Aerocas), el pròxim 14 de març. Monzó, que era l'únic regidor dels 10 del PPCV que quedava sense cap investigació judicial pendent al consistori valencià, ha estat cridat a declarar junt amb altres exmembres del consell d'administració d'Aerocas. Entre la llista de membres que s'ha conegut aquest dilluns també figuren els exvicepresidents Gerardo Camps i Vicente Rambla, així com l'exconseller d'Hisenda, José Manuel Vela. Monzó era membre del consell d'administració en virtut del seu càrrec de director general d'Economia de la Generalitat entre els anys 2009 i 2011. 

La investigació posa el focus en els pagaments que va fer l'Aeroport de Castelló quan l'expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra era el president del consell d'administració. S'ha cita com a investigats els membres del consell d'administració que van assistir a reunions i van participar en els contractes de patrocini amb el pilot Álex Debón durant 2009 i 2010. Segons la provisió del jutjat a la qual ha tingut accés EFE, les citacions per a declarar estan fixades per al 22 i 25 de febrer i el 14, 15 i 22 de març de 2019.

El jutjat d'instrucció número 3 de Castelló va admetre a tràmit en 2016 la denúncia de la Fiscalia de Castelló per un dels contractes de patrocini signats per Aerocas sota la presidència de Carlos Fabra amb Álex Debón i investiga si es van cometre irregularitats en els mateixos que podrien ser constitutives de suborn. La causa investiga els 3,6 milions d'euros rebuts per la mercantil del pilot en concepte de patrocini per part de l'empresa Aerocas, societat creada en 2003 per a construir i gestionar l'aeroport de Castelló, i participada per la Diputació i la Generalitat.

En la causa va declarar ja com a investigat a principis de 2017 per un presumpte delicte de suborn l'expresident del PP i de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra. Ara el jutjat ha citat a declarar antics membres del consell d'administració en qualitat d'investigats i hauran de comparéixer davant el jutge l'exconseller i actual diputat del PP per Alacant Gerado Camps; l'exvicepresident de la Diputació de Castelló i exalcalde de la Vall d'Alba, Francisco Martínez; l'exconseller José Manuel Vela; l'exvicepresident de la Diputació de Castelló Vicent Aparici; el regidor del PP a l'Ajuntament de València Eusebio Monzó, i l'exvicepredent del Consell Vicente Rambla. També acudiran per a prestar declaració com a investigats altres membres del consell com José Luis Villanueva, Victoriano Sánchez, Javier Eleno, Cristina Serrano i Ricardo Baiona.

Monzó era l'únic regidor del PP de València que no estava investigat en cap causa, ja que els altres nou regidors del grup municipal estan investigats en el cas Taula. Al respecte, la candidata socialista a l'Alcaldia de València i portaveu del grup municipal socialista, Sandra Gómez, ha assegurat aquest dilluns que els populars "han aconseguit fer ple en imputacions", després de conéixer-se la del jutjat que investiga els patrocinis de l'aeròdrom de Castelló.

Sandra Gómez ha recordat que al març de 2016 la presidenta del PP, Isabel Bonig, va remetre una carta als regidors investigats pel suposat blanqueig en la qual els donava 10 dies per a entregar les seues actes, però "està a punt d'esgotar-se el mandat i no solament no van deixar l'acta, sinó que han aconseguit estar tots imputats". Així, ha advertit que la situació judicial en la qual s'ha trobat el grup municipal popular durant aquest mandat li ha impedit "exercir la seua labor d'oposició i presentar propostes per a la ciutat". En lloc d'això, Gómez ha advertit que "només" han aconseguit "ser notícia per causes judicials" pel que "continua sent el vell PP en què la ciutadania no pot confiar".

Monzó assegura que està "tranquil" i que col·laborarà amb la justícia

Sobre aquest tema, Monzó ha indicat que s'ha assabentat de la notícia a través dels mitjans de comunicació. Així, assegura que encara no ha rebut cap citació per part dels jutjats, per la qual cosa encara desconeix els detalls de la causa.

No obstant això, ha indicat que ell va formar part del consell d'administració d'Aerocas quan va ser director general en la Conselleria d'Hisenda i, per tant, entén que la investigació oberta contra ell es deurà a eixa circumstància.

Monzó ha subratllat que l'està "tranquil" perquè "sempre" ha demostrat la seua "vocació de servei públic" i ha fet "bé les coses". A més, ha indicat que ja va ser investigat quan era secretari autonòmic d'Hisenda per un contracte amb l'arquitecte Santiago Calatrava per al Centre de Convencions a Castelló, causa que va ser arxivada. "La consciència la tinc molt tranquil·la", ha remarcat.

En aquest sentit, ha assenyalat que col·laborarà amb la justícia "com no pot ser d'una altra manera", ja que ha remarcat que "des del PP" creuen "en la independència judicial perquè sense ella no hi ha democràcia". "Com a càrrec públic, una de les qüestions molt important és la predisposició absoluta per a col·laborar amb la justícia en allò que considere oportú", ha resolt.

next