Diari La Veu del País Valencià
Compromís reclama la restauració de la justícia universal en la legislació de l’Estat
RedactaVeu / València

Segons ha explicat la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, el Congrés dels Diputats, amb el vot del grup popular i a instàncies del Govern central, ha modificat la legislació “a fi d’eliminar pràcticament l’abast de la jurisdicció espanyola enfront dels crims més greus” que puguen existir, com genocidi i crims de lesa humanitat.

Per a Compromís aquest fet suposa “obrir un espai d’impunitat” davant les accions que danyen la ciutadania.

“Aquesta reforma del govern del PP ha suposat impedir l’acció judicial dels nostres tribunals malgrat que el delicte comés afecte el nostre Estat, en una clara cessió de la nostra sobirania. Açò també comporta un desistiment de funcions per part dels poders de l’Estat que miraran cap a un altre costat quan es cometa un crim contra un conciutadà fora del nostre territori”, expliquen des de la coalició nacionalista.

De fet, Oltra subratlla que “ja s’ha produït l’excarceració” de huit narcotraficants egipcis detinguts en un pesquer sense bandera, carregat amb 10 tones d’haixix i que va ser interceptat per duaners espanyols en aigües internacionals al sud d’Almeria.

La coalició defèn que la rellevància que hi haja països que destinen els seus esforços judicials a perseguir els pitjors crims contra la Humanitat “resideix en el fet que és l’única manera que s’inicien tals causes quan afecten Estats que no s’han sotmès a cap jurisdicció internacional” en no haver firmat els tractats internacionals corresponents, precisament per actuar amb la impunitat que tractem d’evitar.

Per a Oltra que l’Estat espanyol deixe de formar part dels 15 països del món que exerceixen la justícia universal enfront dels crims comesos a escala internacional “suposa passar a formar part dels països que se sotmeten a interessos econòmics aliens per damunt de la protecció judicial de la ciutadania i dels drets humans”.

En aquesta línia, Compromís indica que “suposa igualment intentar que els jutges deixen de perseguir els crims que ningú persegueix, i suposa una cessió de la nostra sobirania en favor de la impunitat de genocidis i torturadors. Que nosaltres no formem part dels països que persegueixen a criminals de lesa humanitat ens situa en la segona divisió de les democràcies occidentals”.

Segons la diputada de Compromís, si les víctimes de tortures, genocidi o crims de lesa humanitat que han hagut de fugir del seu país no troben empara judicial en el nostre, “estem col•laborant activament a fer que tals crims continuen succeint, estem col•laborant en la seua impunitat passada, present i futura”.

I finalitza manifestat: “Amb això no volem dir que fins ara l’exercici de la justícia universal haja generat grans èxits més enllà del declaratiu, però la veritat és que les víctimes mereixen sentir-se emparades i que, com a mínim, almenys la persecució i condemna inquiete els culpables i els dificulte deambular pels estats amb els quals el nostre té firmats tractats d’extradició”.

Comparteix

Icona de pantalla completa