Diari La Veu del País Valencià
Més de 500 valencians es beneficien del programa pilot d’inserció sociolaboral Reinicia’t

“Els resultats del programa Reinicia’t han aconseguit les expectatives amb les quals va arrancar fa 9 mesos a la nostra ciutat amb un format d’experiència pilot”. Així s’ha destacat des de l’Ajuntament de València, després de donar a conéixer que s’ha arribat a un 50% d’inserció sociolaboral de les persones participants, l’objectiu que es va marcar des del consistori i que, per tant, el govern municipal li té voluntat de donar-li continuïtat. En total han participat en el programa 510 persones; d’elles, 265 a la ciutat de València, més de la meitat (57%) dones i la majoria amb edats entre els 40 i els 50 anys. Es tracta de persones en situació de desocupació de llarga durada (59%) i de molt llarga durada (40%).

Les regidores de Serveis Socials i d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Consol Castillo i Isabel Lozano, han donat a conéixer aquest dilluns les dades a l’alcalde de València, Joan Ribó, juntament amb els col·laboradors privats, les entitats Nova Terra i Ingeus. Tal com ha explicat el director general d’Ingeus, Gregori Cascante, l’acció desenvolupada s’asseu sobre quatre pautes: un tutor per a cada participant que desenvolupa un treball i una atenció personalitzada i específica; una sèrie de seminaris de caràcter breu i pràctic; entrenament intensiu en la realització d’entrevistes laborals, i una labor paral·lela de contacte, intermediació i sensibilització amb el món de l’empresa.

En aquestos nou mesos de desenvolupament del programa, s’han realitzat 6.000 entrevistes, quasi 300 seminaris i 1.200 gestions amb empreses. El nivell d’èxit en la inserció laboral s’ha situat en el 50,2%, amb un total de 129 insercions i 186 contractes a la ciutat. Els participants han valorat el programa amb un 8,5 sobre 10, especialment en el referit al tracte i a l’atenció personal (amb una puntuació de 9,4 sobre 10). Ribó ha qualificat de “molt bons” els resultats del programa, les dades del qual, ha afirmat, “posen de manifest que, si se’ls acompanya, es treballa amb elles i se’ls ajuda, aquestes persones poden eixir de la situació d’exclusió en la qual es troben”.

Fruit de la cooperació institucional

Ribó ha destacat que es tracta d’una experiència “connectada directament amb els Serveis Socials de la ciutat i articulada amb altres servicis municipals, com el de Vivenda, la qual cosa permet articular recursos que faciliten la inserció sociolaboral”. Reinicia’t és programa específic de caràcter social, dirigit a la recuperació personal i social de ciutadans i ciutadanes en situació d’exclusió i atur de llarga durada, per a la seua reinserció laboral. Ha sigut possible gràcies a la cooperació entre la Diputació de València, la Mancomunitat de l’Horta Sud i l’Ajuntament de València, amb la col·laboració de les entitats de caràcter privat Nova Terra i Ingeus.

Tant Consol Castillo com Isabel Lozano han subratllat la voluntat de l’Ajuntament d’impulsar accions per a donar continuïtat al projecte. “Es tracta d’un procés d’acompanyament molt especialitzat, individualitzat i delicat –ha indicat Lozano– que coincideix plenament amb les línies d’acció i de progrés d’aquest govern municipal”. Per la seua part, Consol Castillo ha valorat els avantatges de la col·laboració interinstitucional, com en aquest cas amb la Diputació, i amb les entitats privades, “que arriben on les administracions no podem”.

Així mateix, el president de la Fundació Novaterra, Paco Cobacho, ha manifestat que “la nostra societat no pot permetre’s deixar en la cuneta persones que, sense aquest tipus d’accions, no podrien tirar avant”. Per part seua, Gregori Cascante ha subratllat el caràcter nou del programa, que se centra sobretot en l’atenció a cada cas i les seues particularitats des de la proximitat “que és l’única manera de garantir l’estabilització de la recuperació de la persona”, ha afirmat. Tots els impulsors de la iniciativa han conclòs assenyalant el seu convenciment que moltes de les persones en situació d’exclusió i allunyades de les òrbites de l’assistència social “són perfectament recuperables per a una vida digna, amb les eines adequades, amb proximitat i amb atenció i afecte”.

Comparteix

Icona de pantalla completa