Diari La Veu del País Valencià
La Veu de les trobades a Sant Joan d’Alacant

Aina Santamaria / Sant Joan.

Sant Joan d’Alacant celebra aquest divendres la XII Trobada d’Escoles en valencià de Secundària i Batxillerat. Aquesta festa per la llengua reuneix més d’un miler d’ estudiants de les comarques del sud. Trobem activitats diverses: tallers, recitals, música, i paradetes de diverses associacions (La Cívica, el Casal Tio Cuc, etc.) que treballen per la llengua i la nostra cultura.

Aquestes trobades són molt importants perquè intenten normalitzar la llengua, traure-la al carrer en un ambient lúdic i festiu, i reuneixen cada any professorat i estudiants, que preparen durant tot el curs amb molt d’esforç l’activitat del seu centre, per a compartir- la amb la resta d’instituts.

Per això, esperem que aquesta trobada anual continue molts anys més, i sense més, deixem que la festa continue.

La nostra opinadora Aina Santa Maria amb Eduard Ferrando

Enguany el centre acollidor d’aquesta Trobada ha estat l’IES Luis García Berlanga de Sant Joan d’Alacant i la festa per la llengua per als joves s’ha fet a la casa de cultura de Sant Joan d’Alacant i al parc Josep Carreras, gràcies a la Cívica d’Escola Valenciana i la col·laboració de l’ajuntament de Sant Joan d’Alacant que ha posat totes les facilitats per fer possible aquesta Trobada i en especial al regidor Javier Yebes.

Centres de tota la comarca de l’Alacantí han organitzat tallers, activitats musicals, teatrals ha esdevingut un element positiu de cohesió i d’estima per la llengua per part dels docent i l’alumnat de secundària i batxillerat de la comarca sota el lema “Escola Valenciana, la nostra escola”.

En la campanya de matriculació d’Escola Valenciana es compta amb un audiovisual amb joves que han estudiat en valencià i que ja treballen en diferents camps. “És important visualitzar la competència de la gent que ha estudiat en valencià i els avantatges que això comporta de cara al futur professional”, ha destacat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

En el vídeo es retraten casos com els de Jordi Vicedo, un enginyer informàtic que treballa com a programador per a una empresa alemanya i té dos fills escolaritzats en valencià, Carles Molina, un jove biòleg que treballa a la Universitat de Cambrige, Jordi Amat, que està fent un doctorat a la Universitat de Leiden o Àdria Puerto, investigadora i documentalista que treballa per a un institut d’investigació de continguts televisius establert a Ginebra.

És també el cas de Javi Ivànyez, integrant del grup de música en valencià Mugroman, que està realitzant una gira de comiat dels escenaris i que hui ha posat el punt i final a la Trobada de secundària i batxillerat amb un concert dins de La Gira d’Escola Valenciana: “ Ara més que mai les Trobades són fonamentals i més a les comarques del sud. La música feta en la nostra llengua, des de molts estils diferents, són un element més de normalització lingüística i el jovent té referents i hi participa sense complexos”.

“Com totes les Trobades, la que s’organitza per a l’alumnat dels instituts de l’Alacantí també és reivindicativa”, ha declarat M. Carme Llorca, presidenta de La Cívica d’Escola Valenciana i ha afegit: “En aquest cas volem fer patent que a la nostra comarca han proliferat els anomenats grups mixtes en els instituts i que això és un altres dels atacs de la consellera M. José Català a l’ensenyament en valencià”.

En els grups mixtes es barregen els grups de castellà i valencià i l’ensenyament en valencià arriba a ser testimonial. En moltes assignatures no lingüístiques als alumnes se’ls impedeix tindre el material educatiu en valencià encara que la línia d’ensenyament siga un PEV (Programa d’Ensenyament en Valencià).

Aquest context s’ha donat com a conseqüència de les greus retallades en professorat i en unitats d’alumnes. Als instituts del País Valencià on hi ha doble línia d’ensenyament en el 90% dels casos hi ha més oferta d’unitats d’ensenyament en castellà que d’ensenyament en valencià. Quan s’eliminen unitats d’ensenyament a un institut en els diferents nivells el que passa habitualment és que se’n ressent l’ensenyament en valencià i la Conselleria d’Educació no està posant solució al respecte.

A l’Alacantí hi ha 32 instituts públics. En onze només s’ofereix ensenyament en castellà i a la resta s’oferta doble línia, encara que no de forma equilibrada, en molts casos per cada línia en valencià hi ha un mínim de dues en castellà per nivell. Ara, amb la supressió d’unitats, el que està passant és que es mantenen les línies en castellà i la de valencià es converteix en mixta, és a dir, també en castellà. A l’Alacantí, a més, no hi ha cap batxillerat que siga d’ensenyament en valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa