Diari La Veu del País Valencià
La Unió denuncia que Sud-àfrica empra en els cítrics productes fitosanitaris prohibits a la Unió Europea

La Unió de Llauradors proposa la suspensió de la importació de cítrics de Sud-àfrica fins que es restringisca en aquest país l’ús de productes fitosanitaris que estan prohibits a la Unió Europea. Segons un estudi realitzat per aquesta organització agrària, en el cultiu de cítrics a Sud-àfrica s’usen fins a més de mig centenar de matèries actives de productes fitosanitaris prohibides a la Unió Europea. Entre ells es troba el Paraquat i el metil azinfós, un insecticida que, segons alerta la Unió, està prohibit per l’Agència de Protecció Ambiental des de 2004 i per la Unió Europea des de 2006. Aquest insecticida és altament tòxic per als amfibis, peixos, mamífers, crustacis i mol·luscos. La Unió denuncia que aquestos productes fitosanitaris prohibits en l’àmbit comunitari posen en risc la seguretat alimentària.

L’organització agrària ha presentat l’estudi a l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU). El seu president, Fernando Moner, assenyala que “els resultats de l’estudi ens van posar en alerta i, òbviament, han generat moltíssima preocupació”. D’una banda, Moner parla de la seguretat alimentària, de la salut pública, ja que “ens genera interrogants quant a la repercussió que això pot tindre en el consumidor”. “Cal tindre en compte que són productes alimentaris que ingerim diàriament i que porten una sèrie de components que, si a Europa i a Espanya estan prohibits, serà per alguna cosa”, argumenta. En segon lloc, diu que “estem fent un flac favor al consumidor d’ací a deu o vint anys, perquè al final tot això també genera una competència deslleial de llauradors d’altres països de fora d’Europa que, òbviament, li tiren de tot a aquestos productes”. Per això, Moner assegura que no deixaran sols a la Unió i als llauradors en aquesta denúncia i que, per descomptat, els ajudaran “a elevar tot això tant a l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició com a les institucions europees”.

En aquest sentit, la Unió traslladarà ara a l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les seues sigles en anglés) els greus perjudicis que suposa permetre importacions de cítrics de Sud-àfrica per als consumidors europeus, pels riscos en la cadena alimentària que pot suposar la utilització d’aquestos productes fitosanitaris prohibits a la Unió Europea. La Unió també traslladarà aquest estudi a l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).

Comparteix

Icona de pantalla completa