Diari La Veu del País Valencià
Estirps i escuts en ‘Heràldica en el Segle d’Or valencià’
Europa Press / València

L’exposició ofereix un rigorós recorregut pels orígens i l’evolució històrica de l’heràldica dels justícies, mostra les filiacions i parentius entre ells, llinatges i delimitació dels orígens socials dels personatges que van arribar a ostentar aquest càrrec.

El justícia era la màxima autoritat municipal, encara que solament exercia funcions judicials, però també presidia el Consell Municipal i era l’encarregat de portar el portaestendard o senyera de la ciutat en casos de guerra o solemnes.

Aquests escuts són especialment curiosos, no solament pel valor artístic de cadascun d’ells, sinó perquè posen en relleu la importància que va tenir la Institució del justícia en la història del nostre Regne.

L’interès de la mostra resideix, entre altres coses, en què constitueix un fons documental molt especialitzat i és una ocasió especial per a realitzar un viatge a través de la genealogia i l’heràldica.

El públic podrà d’aquesta manera distingir l’evolució de les modes entre les diferents classes socials que ostentaven els càrrecs de representació en la ciutat: nobles, generosos i ciutadans.

Visites guiades

En aquest sentit, durant els pròxims mesos es realitzaran visites guiades i tallers per a donar a conèixer a tot tipus de públic el món de l’heràldica en la València d’aquella època. A més, es posaran a la disposició del públic, equips informàtics que permeten que els visitants s’imprimisquen l’escut del seu cognom.

Al mateix temps s’ha presentat la nova mostra de “Tresors de l’Arxiu del Regne: el justícia civil i els notaris valencians”, que és un llibre de nomenament de notaris davant la cort del justícia i majorals del Col·legi Notarial de València de 1576.

Comparteix

Icona de pantalla completa