Diari La Veu del País Valencià
L’AVL assegura que l’informe que valida el topònim ‘València’ va a missa

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) no donarà suport al canvi del topònim que segueix les normes ortogràfiques de Lo Rat Penat i la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) i que va anunciar María José Català que durà a terme en cas que la candidata del PPCV a l’Alcaldia de la ciutat arribe al govern. L’ens estatutari va emetre la seua opinió a finals de 2016, en un informe pertinent que donava viabilitat al nom de la ciutat en valencià, però, sobretot, amb l’accent obert de la lletra e. Pel que fa al posicionament, “si no es demostra el contrari amb nous arguments, ens mantenim”, ha sentenciat el president de l’AVL.

L’Ajuntament de València va aprovar en febrer de 2017 que la denominació de la ciutat seria únicament en valencià, és a dir, València, amb l’accent obert sobre la lletra e. La decisió del govern de la Nau estava avalada per l’informe indispensable que ha d’emetre en aquestos casos l’AVL seguint els arguments toponímics de la secció corresponent de l’ens normatiu. Això no obstant, la votació del consistori va alçar discrepàncies entre els partits conservadors que no acceptaven que el nom de la ciutat estiguera únicament en llengua pròpia, com va defensar aleshores el portaveu municipal de Ciutadans, Fernando Giner. Però els populars van anar més enllà i retreien l’accentuació del topònim. Luis Santamaria sostenia que el topònim havia d’estar en castellà, però també en valencià no normatiu, és a dir, amb l’accent tancat.

Finalment, el nom de la ciutat es va aprovar i les discrepàncies filològiques es van rebaixar fins a aquest 2019, moment en què amb unes eleccions a la vista el debat pseudofilològic ha revifat. En aquest sentit, Santamaria afirmava el 2 de gener que el seu partit canviaria el topònim únicament en valencià i recuperaria el nom en castellà i, en el cas del nom en llengua pròpia, s’acollirien a les normes del Puig, una ortografia que no és normativa i que només segueixen entitats com Lo Rat Penat i la RACV. Però la setmana passada, quan el president del PP va nomenar María José Català candidata a l’Alcaldia de València, aquesta va recollir el guant del portaveu de la gestora dels populars a la ciutat i va avançar que si arribava al govern retornaria el topònim a la doble denominació, en valencià i en castellà, tal com recollia Las Provincias en una entrevista a la candidata.

Però Català va rectificar i va advertir a través de Twitter que en el cas del nom de València en llengua pròpia, l’exalcaldessa de Torrent (l’Horta Oest) també seguiria l’ortografia del RACV i de Lo Rat Penat, és a dir, que optaria per “Valéncia” i no per València, com havia reconegut en l’entrevista. Tanmateix, l’AVL no donarà suport a aquesta proposta perquè ja es va pronunciar en 2016. “L’Acadèmia, després d’una anàlisi forta on va demanar informes ‘to quisqui’, va decidir en una votació el que va decidir”, ha respost aquest dimecres el president de l’AVL, Ramon Ferrer, preguntat sobre la toponímia proposada per la candidata popular.

La decisió sobre València, amb accent obert, “és el que va a missa”, ha emfatitzat Ferrer. En aquest sentit, el ple de l’AVL va aprovar l’informe pertinent en 2016 on considerava “adient la grafia ‘València’ des del punt de vista història i lingüístic”, encara que reconeixia que la pronúncia per als valencians “és amb la e tancada”. El president de l’AVL ha assegurat que no sap el que proposaran els diferents partits al voltant de la denominació de la ciutat, “però la formulació de l’Acadèmia és eixa” i no canviarà, ha advertit, “si no es demostra el contrari amb nous arguments”. Tanmateix, però, ha demanat “arguments, que no opinions”. Mentre eixe context de reflexió filològica no es produïsca “ens mantenim en el que vam votar”, ha conclòs Ferrer després d’haver presentat aquest dimecres els actes de l’ens estatutari per a l’Any Sant Vicent Ferrer.

Comparteix

Icona de pantalla completa