Diari La Veu del País Valencià
El soterrament de les vies de València acabarà en 2025

El Consell d’Administració de la Societat València Parc Central ja té “un nou full de ruta” que inclou el soterrament de les vies ferroviàries de la ciutat amb la creació del canal d’accés per a finals de 2024 i principis 2025. Les obres per a construir aquest canal d’accés començaran en 2021 i el seu cost aproximat és de 400 milions d’euros. Així s’ha explicat després de la reunió entre les tres administracions implicades, el govern estatal, la Generalitat i l’Ajuntament de València, que han acordat que a principis de març signaran l’acord marc sobre el qual es basaran els futurs convenis de la societat respecte al canal d’accés, el túnel passant i la nova estació.

El cost de les obres del soterrament de les vies, és a dir, per a l’elaboració del canal d’accés, es repartirà entre les tres administracions: un 50% (200 milions d’euros) l’assumirà l’administració estatal; un 25% (100 milions), l’autonòmica, i el 25% restant (100 milions) , la municipal. En la reunió han participat el secretari d’estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Pedro Saura, així amb la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i l’alcalde de València, Joan Ribó. Saura ha recordat als mitjans el compromís del govern estatal per a finançar “completament” tant l’estació com el túnel passant, al mateix temps que ha agraït “el tarannà constructiu de les tres administracions” en “una qüestió històrica per a la ciutat”.

Saura ha explicat que el conjunt de les operacions ferroviàries es van estimar en 825 milions d’euros en el conveni de 2003, que enguany caduca i per això es requereix la signatura d’un de nou. Ara, Saura ha indicat que, amb els estudis informatius de què disposen, el cost dels projectes constructius ascendeix a poc més de 3.100 milions d’euros, dels quals ja s’ha fet una inversió de 500 milions d’euros. “Estem multiplicant per quatre aquelles necessitats. Tot això cal actualitzar-ho i posar-ho al dia. Cal posar-ho en un marc i aclarir què finançarà cada administració”, ha assenyalat Saura. El representant del Ministeri de Foment ha apuntat que “l’acord base” que es planteja plasmarà la decisió de les tres administracions de donar-se “uns terminis molt immediats” per a poder signar-lo “a principis de març”.

Ribó ha assenyalat que en la reunió també s’ha acordat que les prerrogatives sobre la venda de solars de la Societat Parc Central, necessària per a finalitzar amb les obres, s’ha cedit a la Comissió Executiva de la societat, el funcionament de la qual és més ràpid i permetrà agilitzar la venda. De fet, Ribó ha indicat que possiblement durant aquest any, “inclús abans de juny”, es podrien haver venut els solars de la societat.

“El Ministeri de Foment té una voluntat clarament pel Corredor Mediterrani”, ha expressat Salvador, qui ha exposat que el nou marc naix amb les premisses de “planificació, rigor i serietat a l’hora d’abordar el projecte” per tal de substituir el conveni signat en 2003 “llargament incomplit pels governs anteriors”, segons la consellera, i avançar en el canal d’accés que permetrà “fer desaparéixer eixes vies que segreguen barris sencers en la ciutat de València”. La consellera també ha criticat que “es deixara caducar l’avaluació ambiental del túnel passant”. “Posem en valor el nou full de ruta clar i rigorós sobre on anem amb aquest projecte”, ha manifestat, a més de considerar “clau” el projecte de Parc Central pel que fa a les infraestructures ferroviàries de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa