Diari La Veu del País Valencià
La FSMCV presentarà la biografia de Joan Garcés
RedactaVeu / València

El llibre “Joan Garcés Queralt: una vida dedicada a la música”, de la col•lecció Bitàcola Musical editada per la Federació i l’autor, Sergi Arrando, aborda un segle de trajectòria vital de Garcés (18 d’abril de 1914, Benifairó de les Valls, València) en el qual ha dirigit destacades formacions com la Unió Musical de Llíria, les Bandes Municipals de Castelló i València, Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Lira Saguntina i les societats musicals de Faura, Quartell i Benaguasil (València) amb les quals ha estrenat un total de 122 obres.

En l’obra, Arrando, que com a investigador i músic ha compartit molts moments amb Garcés des dels 13 anys en què van coincidir en la Societat Joventut Musical de Faura, ha fet una “aproximació a la trajectòria vital d’aquest personatge” on es reflecteixen les circumstàncies del segle XX i XXI que e van envoltar i espera que el llibre “ajude a comprendre millor l’evolució de les societats musicals en aquests anys”.

Per a Josep Francesc Almeria, president de la FSMCV, assegura que “aquest llibre és un senzill homenatge a un gran músic, irrepetible per la seua energia, dedicació i trajectòria musical”.

Els inicis, bandes en camps de concentració

Josep Pasqual Hernández i Farinós, professor d’Història de la Música en el Conservatori de València i Doctor en Música, prologa la biografia en la qual exposa que Garcés pertany a una “dinastia de músics valencians de gran riquesa artística” que va perseguir “convertir-se en concertista de piano” però quan es preparava per a estudiar amb José Iturbi “la Guerra Civil va truncar aquesta carrera” encara que el seu “caràcter lluitador” va evitar que aquesta tragèdia acabara amb la seua activitat musical “iniciada dirigint bandes en camps de concentració en els durs anys de la postguerra”.

En acabar la guerra, Garcés va dirigir les bandes de música de Faura i Quartell, i va iniciar així una carrera professional amb gran reconeixement de la crítica. Pasqual destaca el “desenvolupament d’un repertori eminentment simfònic” que “mitjançant transcripcions i adaptacions” va portar a les bandes de música, “amb una dignitat que no té res que envejar a l’original orquestral”, obres mestres universals en un temps en el qual “l’existència d’orquestres simfòniques era escassíssima a Espanya”. Una mostra de la seua passió és que Garcés segueix vinculat a diverses societats musicals de les quals és director honorari i convidat.

El mestre, fill de músics de la Societat Joventut Musical de Faura, germà del compositor Vicent Garcés (1906-1984) i primer del director Enric Garcés (1909-1981), ha aportat material del seu arxiu a l’obra: crítiques de premsa, fotos i programes amb obres de Beethoven, Wagner, Bach, Tchaikovsky, Haydn, Verdi, Rossini, Liszt, Stravinsky, Borodin, Rimsky Korsakov, Schumann, Prokofiev, Brahms, Dvorak, Haendel, Ravel, Rachmaninov, Strauss, Mussorgski, Rodrigo, Falla, Palau i Sarasate.

>

JOVE BANDA SIMFÒNICA DE LA FSMCV. Dir: Joan Garcés Queralt

FSMCV FSMCV

Garcés va obtenir el seu “sorprenent” tercer Guinness World Record després de dirigir a la Jove Banda Simfònica de la FSMCV en el Palau de la Música de València el 14 d’octubre de 2012. També ha rebut multitud de premis entre els quals cal destacar el Premi Euterpe de la FSMCV (2005); el Premi Lluís Guarner en reconeixement a la seua dedicació a la música de banda (2008); la distinció d’Insigne de la Música Valenciana, per l’Acadèmia de la Música Valenciana (2010), la Medalla d’Or al Mèrit del Treball pel Consell de Ministres (2010) i el Diploma i la Medalla d’or del Consell Valencià de Cultura (2013).

Actes en Benifairó i Faura pel seu centenari

Els ajuntaments de Benifairó de les Valls i Faura, la Societat Joventut Musical de Faura i la seua escola de música han organitzat dos actes: l’Ajuntament de Benifairó de les Valls descobrirà una placa commemorativa en la casa on va nàixer seguit d’un vi d’honor en la casa Sánchez Coello, el divendres 18 d’abril a les 11.30 h; i la Societat Joventut Musical de Faura farà un concert homenatge on Garcés té previst dirigir “La mort d’Ase” de Edvard Grieg, en l’Auditori de la Canaleta el 4 de maig.

A més, el 30 de març passat, La Lira Saguntina va organitzar un festival homenatge en la qual van participar les societats musicals de Moncofa i Xirivella i el 23 de febrer Garcés va agafar la batuta davant la Banda Municipal de Castelló, de la qual va anar el seu director de 1955 a 1983, interpretant tres peces de Tchaikovsky, Wagner i Grieg, concert que podria suposar el seu quart rècord Guinness.

Fundació Joan Garcés Queralt

La Fundació Joan Garcés Queralt s’engegarà amb la celebració de la primera reunió en l’Ajuntament de Faura el 16 d’abril.

L’entitat persegueix, segons va publicar el DOCV el 25 de setembre de 2013, “desenvolupar les arts musicals, fonamentalment en l’escola de música ‘Joan Garcés Queralt’ de Faura i Benifairó de les Valls i també, en la Societat Joventut Musical de Faura”.

Garcés, com a fundador, desitja que concórrega anualment al Certamen Internacional de Bandes de Música de València i que es mantinga i preserve el “entorn musical constituït i contingut” en sa casa de Faura, que es done suport i fomente “la continuïtat en la labor exercida per l’Associació Cultural ‘Escola de Musica Joan Garcés Queralt’, de Faura i Benifairó de les Valls”.

La FSMCV és una associació amb 45 anys d’existència que agrupa a 543 societats musicals amb 40.000 músics, 60.000 alumnes d’escoles de música i més de 200.000 socis.

Comparteix

Icona de pantalla completa