Diari La Veu del País Valencià
La millor llibreria valenciana de 2018 tanca per falta de negoci

L’Espai Mariola Nos de Vinaròs tanca aquest mes de gener després de quatre anys i mig d’activitat i haver aconseguit en 2018 el premi a la millor llibreria, un reconeixement que lliura la Generalitat per a distingir la innovació al servei del foment de la lectura i del llibre. Malauradament, l’espai regentat per Mariola Nos no ha pogut escapar a la crisi que viuen les llibreries i, com altres, abaixarà la persiana definitivament en els pròxims dies per falta de negoci.

La llibreria va obrir de la mà de Mariola Nos en 2015 amb la intenció de convertir-se en un espai cultural independent que dinamitzara l’activitat cultural de Vinaròs i la comarca del Baix Maestrat, però prompte es va convertir en un punt estratègic per a connectar la literatura feta a Catalunya i al País Valencià. Per l’Espai Mariola Nos passaven escriptors valencians, catalans i mallorquins per a presentar les darreres novetats editorials alhora que el centre acollia exposicions i clubs de lectura. “M’enduc que he fet lectors”, afirma la propietària i activista cultural, “però la gent ha de llegir i comprar més llibres”, lamenta.

En menys de quatre anys, l’Espai Mariola Nos va aconseguir el premi a la llibreria més innovadora de 2018, un guardó honorífic amb què la Generalitat busca incentivar la producció de les empreses editorials valencianes en qualsevol de les dues llengües oficials amb iniciatives que propicien una millora del llibre valencià, tant en l’aspecte tècnic i formal com en l’artístic, així com incentivar les iniciatives i activitats dels llibrers valencians que contribuïsquen a la difusió del llibre i fomenten els hàbits de lectura.

“Vaig obrir l’Espai com un projecte vital i romàntic”, recorda Nos, però, la venda de llibres i els nous hàbits de consum han fet que no siga viable econòmicament mantindre l’activitat com a llibreria independent. De fet, la dinamitzadora apunta que les llibreries que no estiguen subjectes a una cadena “acabaran tancant” progressivament, perquè el volum de negoci les fa insostenibles. Tot i això, “he rebut ajudes i suport” institucional, afirma Mariola Nos i “no culpabilitze ningú” del tancament, tot el contrari, la llibretera se sent satisfeta d’haver aconseguit ampliar els clubs de lectura i d’haver fet nous lectors, una activitat que “s’haurà de fer des d’allò públic”, explica. De fet, Nos continuarà la seua tasca com a dinamitzadora literària i cultural, organitzant i presentant llibres i art, però, ja no serà des de l’Espai Mariola Nos, sinó a les biblioteques i centres públics.

Comparteix

Icona de pantalla completa