Diari La Veu del País Valencià
València s’uneix a altres sis ciutats perquè l’Estat destine un 0,25% del PIB al transport metropolità

Els ajuntaments de València, Barcelona, Madrid, Saragossa i la Corunya han presentat aquest dijous l’esborrany d’una llei de finançament de transport públic col·lectiu de ciutats i àrees metropolitanes que establisca que el 0,25% del PIB estatal es destine a cobrir les despeses de les xarxes de transport de les ciutats i que incloga un fons per a inversions en els serveis i infraestructures. Eixe percentatge reservat suposaria 2.500 milions d’euros per al transport de totes les ciutats de l’Estat. Així ho han explicat els regidors de Mobilitat d’aquestes ciutats, els quals han indicat que l’objectiu és crear un “marc estable amb criteris objectius” perquè la dotació no la decidisca el “govern de torn” en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) ni quede “a costa de les comunitats autònomes”.

En la presentació d’aquest esborrany de llei han estat presents els diputats Sergio Pascual, d’Unidos Podemos, i Joan Baldoví, de Compromís, que seran els encarregats de dur l’esborrany de llei al Congrés, en el cas que el govern estatal no es reunisca amb els ajuntaments en el termini d’un mes. “Si el govern estatal no es reuneix amb les ciutats compromeses abans de Sant Josep, Compromís i Podemos i els partits que s’unisquen a la iniciativa presentarem una Proposta No de Llei al Congrés per a iniciar la seua tramitació”, ha dit Joan Baldoví.

Aquest esborrany de llei sorgeix arran d’una Proposició No de Llei (PNL) en la comissió de Foment del Congrés, el passat 20 de setembre, en la qual s’instava el govern estatal a reunir-se amb “totes” les ciutats en el termini de sis mesos per a establir un marc legal que regule el traspàs de recursos a les corporacions locals en matèria de transport públic. La proposta va comptar amb el suport de tots els grups excepte el PNB (Part Nacionalista Basc), encara que fins hui la trobada no s’ha celebrat, per la qual cosa València, Barcelona, Madrid, Saragossa i la Corunya s’han posat a treballar. Cadis i Màlaga també s’han adherit a la iniciativa i el regidor de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, ha indicat que estan oberts a la participació de més ciutats.

Proposta oberta a més ciutats

A més del regidor Grezzi i els diputats, a la reunió i posterior roda de premsa a València han participat la regidora de Medi Ambient i Mobilitat de Madrid, Inés Sabanés, i els seus homòlegs a Barcelona, Mercedes Vidal; Saragossa, Teresa Artigas, i la Corunya, Daniel Díaz. La proposta ha sorgit després d’un any de treball entre les àrees de mobilitat dels diferents municipis participants i pretén que les assignacions “no depenguen dels canvis de govern”, sinó que es basen en criteris objectius d’acord a població i nombre d’usuaris, entre d’altres, i es vol que les dotacions siguen sotmeses a “valoracions pluriennals”.

Els regidors han recordat que els fons d’inversió es destinaran a millorar l’eficiència del transport públic per a reduir les emissions contaminants i l’ús dels vehicles privats. A més, han assenyalat que “no es pot deixar” el transport metropolità només al finançament municipal o autonòmic, i han demanat la necessitat d’un finançament també estatal. Així mateix, han subratllat “el camí imparable de les ciutats cap a urbs més amables i humanes”.

El diputat Sergio Pascual, d’Unidos Podemos, ha explicat que treballen perquè el finançament en matèria de mobilitat deixe de ser “arbitrari, inequitatiu, insuficient i inestable” i ha ressaltat que “el Govern estatal s’ha de sentir emplaçat a reunir-se amb les ciutats i a fer seua la proposta dels ajuntaments”. Per la seua banda, Joan Baldoví, de Compromís, ha dit que als Pressupostos Generals de l’Estat “ens oblidem del transport de cada dia i són els mateixos ajuntaments els que assumeixen gran part del cost”. A més, Baldoví ha exposat que aquest assumpte “no es pot deixar en mans dels partits que es volen ficar medalles”.

Comparteix

Icona de pantalla completa