Diari La Veu del País Valencià
La pilota ja travessa en Internet

Al trinquet diuen que qui no travessa s’ha de conformar a veure la partida en blanc i negre. És només una metàfora, però val per a explicar la importància de l’aposta en la forma d’entendre el joc. Perquè la pilota valenciana, la pilota professional almenys, ha estat sempre lligada a la travessa. Així va ser, sobretot, en l’època daurada dels trinquets, quan es tancaven les portes amb gent encara al carrer. Aleshores, de la butxaca dels aficionats, de les seues ganes o possibilitats de jugar-se els diners, depenien els ingressos dels trinqueters i, per descomptat, dels pilotaris, que rebien les propines dels postors encertats.

Tanmateix, eixe vincle directe entre la travessa i la pilota professional s’ha transformat de manera progressiva en els darrers temps. Amb l’aparició de l’empresa Val Net, primer, i de la Fundació per a la Pilota Valenciana, després, i amb la crisi econòmica i l’apagada de Canal 9 pel mig, la força de les travesses al trinquet ha anat minvant. La menor afluència d’espectadors a l’escala, les turbulències econòmiques i en conseqüència la desaparició de grans postors, i l’actual estabilitat laboral de la majoria dels jugadors –en nòmina de la Fundació i amb el plus dels premis pels campionats de la temporada– han difuminat la transcendència de les travesses en les partides.

Amb tot, aquesta transformació o erosió de la travessa al trinquet ha fet, aquesta setmana, un nou pas. Per a molts, un pas endavant. Una casa d’apostes per Internet –Juegging– ha decidit entrar en la pilota professional mitjançant una triple vessant. Per una banda, aquesta companyia de joc en línia patrocinarà el pròxim Trofeu Mestres, el qual se celebrarà en desembre amb els millors jugadors de la temporada. A més, patrocinarà de manera directa quatre jugadors, dos de raspall (Marrahí i Canari) i altres dos d’escala i corda (Soro III i Javi). L’altra via amb la qual la firma s’introdueix en el món de la vaqueta és, potser, la més transcendental. Es tracta d’obrir les portes del trinquet a les apostes per Internet.

Des d’ara, gràcies a l’acord entre aquesta empresa d’apostes en línia i la Fundació de la Pilota Valenciana, encarregada de la gestió de les modalitats professional, qualsevol usuari pot travessar, des del portal digital de la casa d’apostes i des de totes les seus terminals instal·lades en diferents locals de la geografia valenciana. Les travesses podran ser sobre el resultat de les partides de la Lliga d’escala i corda així com la de raspall. En resum, es tracta de la incorporació de la pilota valenciana a un plànol en el qual conviuen la resta d’esports professionals: les apostes en línia.

Entre l’oportunitat i el recel

Des de la Fundació i un ampli sector d’aficionats, aquest moviment no és més que una actualització de la pilota i un avanç cap a la normalitat. També és cert, que un altre grup d’habituals al trinquet ho observen amb recel en entendre que el negoci de les apostes per Internet és un món allunyat de la pilota valenciana i que la seua publicitat no és gens beneficiosa per a l’esport.

Siga com siga, el que és evident és que ha nascut una nova forma de travessar. Fins ara, al trinquet només es podia travessar en viu mitjançant un procés que forma part de l’essència del joc. Un ritual. Si un vol apostar al trinquet, té dues opcions: pot donar o prendre. Per exemple, si un espectador decideix travessar una quantitat a la victòria de l’equip roig (és a dir, dona als rojos), ha d’avisar al marxador, el qual pren nota. Ara, el marxador ha de buscar entre el públic altre espectador que accepte travessar la mateixa quantitat, però en favor dels blaus. És a dir, que vulga prendre. A eixa successió de fets es diu casar la travessa. Una tècnica molt antiga i que no és gens fàcil de dur a terme perquè s’ha de conéixer bé la gent del trinquet i, sobretot, intuir i dominar els moments de la partida en els quals es pot o no es pot casar una travessa.

D’aquesta manera, l’aficionat postor que encerte en la seua travessa podrà recollir després de la partida els diners que ha guanyat. Si ha travessat 10 euros, obtindrà de benefici altres 10 euros, que són els que haurà perdut l’altre postor. D’aquestos 10 euros, entre un 10% i un 12% seran per al marxador, per la gestió de la travessa. Des de l’any passat, tot aquest mecanisme està regulat gràcies a una normativa del Consell, per la qual els trinqueters abonen un impost amb un tipus reduït (prop de l’1%) per tal de declarar tots els diners que es guanyen i perden en les partides. Abans, a més, si el postor havia aconseguit una suma important, regalava una propina generosa al jugador pel qual havia travessat.

Ara, per contra, l’aposta per Internet és més senzilla, també més freda. Sense cap mena de romanticisme ni de ritual. Qualsevol pot travessar, en qualsevol moment i des de qualsevol lloc, per quin equip guanyarà la partida. La casa d’apostes serà l’encarregada de decidir quin serà el premi per encertar. Per exemple, en la partida d’aquest dissabte a Pelayo corresponent a la Lliga d’escala i corda, la victòria de l’equip de De la Vega es pagava a 1,60 euros per cada euro apostat. En canvi, la del seu rival, l’equip de Soro III, es pagava a 2,20 euros per euro apostat. O siga, que s’acaba el marxador, s’acaba casar travesses, s’acaben les propines. Però, s’obri la possibilitat de jugar a qui no pot anar al trinquet i es visibilitza la pilota, com un altre esport professional més, entre un públic més ampli el qual, probablement, ara com ara desconeix el trinquet.

Una aplicació mòbil per decidir els millors

A més, pel que fa al Trofeu Mestres, la casa d’apostes Juegging patrocinarà les samarretes amb les quals es jugarà el torneig, el qual es disputarà cada mes de desembre amb la participació dels millors jugadors de la temporada. Ara bé, qui són els millors? Qui decideix qui són els millors?

La Fundació de la Pilota està treballant en una aplicació mòbil mitjançant la qual es podrà votar els millors pilotaris. Tant els jugadors com persones de reconegut prestigi en la pilota (periodistes i aficionats) podran puntuar de manera periòdica el rendiment dels jugadors. Amb eixos vots s’elaborarà un rànquing al llarg de tota la temporada. D’aquesta classificació sorgiran els millors jugadors de la temporada, els mestres que es veuran les cares en un torneig en desembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa