Diari La Veu del País Valencià
Ribó crearà una empresa mixta municipal per a construir 600 habitatges de lloguer assequible

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat la creació d’una empresa mixta municipal per a construir 600 habitatges públics de lloguer assequible, a part de les promocions en marxa. El 50% d’aquesta empresa seria “totalment públic”, ja que l’Ajuntament aportaria el terreny necessari per a la construcció i buscaria un soci encarregat de les obres i la gestió del nou parc.

L’objectiu és “donar resposta de manera àgil a les necessitats ciutadanes”, davant la qual cosa Ribó ha instat el govern espanyol a “definir els pisos buits” i aplicar bonificacions a l’IBI als quals lloguen, així com penalitzar els “grans propietaris” que retenen el parc d’habitatges.

Així ho ha manifestat aquest dissabte en l’acte de Compromís per València ‘No ens mouran: Iniciatives d’habitatge, lloguer i apartaments turístics’, junt amb els diputats Ignasi Candela (Congrés) i Mónica Álvaro (Corts) i la regidora Isabel Lozano.

Ribó ha presentat aquesta iniciativa davant de representants d’associacions de veïns i col·lectius com Amics del Carme, la plataforma veïnal del barri de Russafa o el col·lectiu Entrebarris, tal com informa la coalició en un comunicat.

Després d’anunciar la proposta, ha posat exemples d’altres ciutats com Barcelona o Viena (Àustria) que compten amb empreses similars, amb la intenció d'”unir els recursos necessaris per a fer front a una situació que ja és d’emergència, per la precarització del parc d’habitatges de lloguer a València”.

Ha defensat que “és la manera d’aplicar un model àgil, que faça front de manera real a un problema real com el de l’habitatge, i és la forma amb què l’Ajuntament pot assumir econòmicament una partida que en altres ciutats com Viena ascendeix a 700 milions d’euros”.

En l’acte s’han presentat més proposades sobre polítiques d’habitatge. En clau nacional, el primer edil ha instat el govern espanyol que “siga valent i definisca legalment què és un pis buit”. “D’aquesta manera, en el cas dels grans propietaris (aquells que tenen més de deu habitatges), podríem bonificar el seu IBI quan els habitatges isquen al mercat de lloguer o penalitzar aquest impost si es retenen buits durant dos anys, precaritzant així l’habitatge a València”, ha assenyalat.

Comparteix

Icona de pantalla completa