Diari La Veu del País Valencià
La UE rebrà “amb els braços oberts una Escòcia independent rica en petroli i gas
L. Pous B. Fuentes (ACN) / Aberdeen (Escòcia)

La diputada del partit per Aberdeen, Maureen Watt, avisa que estan “decidits” a guanyar la consulta i que la Unió Europea els donarà la benvinguda com a nou estat “amb els braços oberts” perquè, entre d’altres raons, tenen “el 60% del petroli” del club comunitari. Per a l’expert de la Universitat d’Aberdeen, Alex Kemp, la gestió i el control del cru “estan al centre del debat independentista”.

L’SNP va inaugurar divendres el seu congrés amb el lema “Endavant”, que pretén donar embranzida al ‘sí’ per capgirar les enquestes. Els últims sondejos mostren, segons explica Maureen Watt a l’ACN, un augment del suport a l’opció independentista. “No donem res per fet, però les enquestes de mica en mica s’acosten cap a la nostra direcció i estem decidits a guanyar”, afirma.

De fet, una enquesta publicada aquest dijous al Daily Record situava l’SNP com guanyador de les properes eleccions europees amb un 39,3% dels vots, a 10 punts dels segons, els laboristes, i a 26 dels conservadors de David Cameron. El partit guanyaria, segons aquest sondeig, totes les eleccions, també les escoceses i les britàniques, amb un suport d’entre el 39% i el 44%.

Per a les europees, l’SNP espera aconseguir una victòria còmoda que li permeta enviar més de dos eurodiputats a Brussel•les. Les eleccions seran la primera prova de foc dels independentistes abans del referèndum del 18 de setembre. La Unió Europea és, juntament amb l’ús de la lliura esterlina en una Escòcia independent -que Londres ha dit que prohibirà- i la política energètica, un dels principals temes de debat durant el congrés.

El 60% del petroli de la UE

“Crec que una vegada la gent d’Escòcia haja votat que ‘sí’, prevaldrà la calma, i el sentit de la realitat”, assegura Maureen Watt. “Escòcia té el 60% del petroli de la Unió Europea i ja compleixen amb tots els criteris per ser a la UE. Òbviament hi haurà negociacions com a nou país, però estic segura que la UE ens donarà la benvinguda amb els braços oberts”, destaca quan se li pregunta per les amenaces de veto o d’expulsió.

Per Watt, també forma part de “la campanya de la por” que es negue l’ús de la lliura o s’advertisca que els rebuts del gas i l’electricitat s’apujaran de preu, com va fer en un informe recent el govern britànic.

“Escòcia és un país molt ric en energia, no només tenim petroli i gas, tenim també un sector de renovables vibrant i ja exportem electricitat a la resta del Regne Unit”, explica la diputada independentista. “La idea que les factures haurien de pujar no té sentit”, reitera, afegint que “un país ric en energia garantirà que el poble no siga pobre”.

Les previsions sobre el referèndum, però, encara situen el ‘no’ per davant, tot i que els independentistes han escurçat distàncies i asseguren que arriben al congrés d’Aberdeen “frec a frec” amb els unionistes.

“En els últims mesos el suport pel ‘sí’ ha crescut significativament, amb l’enquesta més recent situant-lo a només tres punts del 50%. Això és molt encoratjador”, assegura el diputat i organitzador de la trobada, Derek Mackay.

El congrés coincideix amb el 80è aniversari de l’SNP i per Maureen Watt, que va ser ministra del primer govern de Salmond, que s’haja triat fer-lo a Aberdeen demostra la seua “importància per l’economia escocesa”.

La ciutat s’emmarca en la imatge optimista que vol vendre el govern escocès per aconseguir suports per la independència, especialment després que l’empresa Statoil haja anunciat aquesta setmana que hi obrirà un nou centre. “El Regne Unit, com la resta d’Europa, pateix la crisi, però Aberdeen està en una bombolla, l’economia encara va bé, els preus de les cases pugen, hi ha llocs de feina i la indústria del gas i el petroli necessita més empleats pels propers anys”, destaca.

200.000 llocs de treball al sector petrolier

És cert que la zona és vibrant a nivell econòmic, segons el professor d’Economia del Petroli i Director del Centre de Recerca en Economia i Finances de l’Energia de la Universitat d’Aberdeen, Alex Kemp. “Hi ha més de 200.000 llocs de feina creats per la indústria a Escòcia”, explica Kemp a l’ACN, que remarca que la producció de cru representa entre el 2% i el 2,5% de l’economia britànica però arriba a ser fins el 15-20% de l’escocesa.

Els beneficis en llocs de feina i recaptació relacionats amb el cru són “molt significatius” per Escòcia i, segons Kemp, el control de la indústria en un Estat independent suposaria “una diferència molt significativa per al pressupost escocès”. “Per això el sector està al centre del debat independentista”, apunta.

Però cada any els ingressos pel petroli del Mar del Nord “fluctuen bastant” i recentment “la producció ha baixat”. Segons Kemp, la xifra que s’embutxaca el govern britànic anualment és d’uns 6.000 milions de lliures, dels quals “entre un 80% i un 90%” anirien al Tresor d’un govern escocès independent. Des del punt de vista d’aquest expert, “ningú dubta” de la viabilitat d’una Escòcia independent però la seua estabilitat financera dependria molt de si es gestionaren els recursos apropiadament.

Segons la diputada Maureen Watt, de l’SNP, el petroli “serà important” en una hipotètica Escòcia independent però el govern “no dependrà dels beneficis”. “Escòcia és un país ric en altres aspectes, el petroli no és tan important per l’economia escocesa com ho és per la noruega”, defensa Watt. Pel professor Kemp, en canvi, un govern escocès independent “seria substancialment dependent dels beneficis del petroli i el gas pel seus pressupostos” però per evitar riscos hauria de crear “un fons d’estabilització” a l’estil de Noruega on “reinvertir” els diners pel futur.

Els partidaris del ‘no’ al referèndum avisen que la independència posaria en risc el futur del sector i, de fet, el mateix conseller delegat de BP, Bob Dudley, va assegurar recentment que totes les companyies tenien “preocupacions” per aquest tema. Per Maureen Watt, “tothom és benvingut” a participar del debat obert a Escòcia, però “per cada gran empresa que va amb el ‘no’, n’hi ha una altra que va amb el ‘sí’ i moltes de petites i mitjanes que estan molt emocionades” amb la idea de crear un nou Estat.

Segons l’economista expert en petroli Alex Kemp, tot i que les empreses s’haurien d’adaptar al nou context en cas d’independència i assumir unes noves despeses inicials, els riscos no serien “en cap cas” tan importants com els que “ja assumeixen” cada dia fent inversions a països com Rússia, Veneçuela, Nigèria o l’Iraq.

Comparteix

Icona de pantalla completa