Diari La Veu del País Valencià
La feina de les cuidadores ja no serà invisible: el Consell reconeixerà les competències adquirides

La consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el conseller d’Educació, Vicent Marzà, i el conseller d’Economia, Rafa Climent, han signat aquest dilluns un conveni de col·laboració amb l’objectiu de reconéixer l’experiència i les competències professionals adquirides per les cuidadores de familiars dependents en l’entorn domiciliari.

Amb aquest pla, el Consell vol “reconéixer públicament la figura de la persona cuidadora familiar i atorgar-li la possibilitat d’obtindre la qualificació professional d’atenció sociosanitària a persones al domicili o en institucions socials”.

Tal com ha explicat la vicepresidenta, la signatura d’aquest acord “suposa un pas més en el reconeixement de drets i oportunitats, en aquest cas adreçat a les persones que ho han deixat tot per a atendre les persones dependents i que en el 82% dels casos són dones que dediquen la seua vida a cuidar i rescatar persones”. “Açò és economia feminista”, ha remarcat Oltra.

Amb la signatura d’aquest acord de col·laboració s’ofereix a les persones cuidadores que ho desitgen i així ho sol·liciten la possibilitat d’accedir a una qualificació professional d’atenció sociosanitària a persones en el domicili o en institucions socials, com ara residències o centres de dia. Tal com ha indicat la consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, es tracta que “una desgràcia es convertisca en una oportunitat, en un futur laboral”.

Per a Oltra, l’obtenció d’aquest reconeixement “facilitaria a les persones que no disposen de qualificació específica la seua integració laboral en el sector professionalitzat d’atenció a persones en situació de dependència”. Aquest acord de col·laboració de la Generalitat podria beneficiar les 36.761 persones cuidadores en l’entorn familiar menors de 65 anys que hi ha en aquestos moments al País Valencià.

Quin serà el procediment a seguir?

Des de la Conselleria d’Igualtat s’enviarà a partir d’aquest moment una carta informativa a la població potencial, que seran les persones que presten o han prestat cures familiars a persones en situació de dependència. Així mateix, s’informarà d’aquest pla de formació als serveis socials municipals, “perquè són els serveis més pròxims a les persones dependents i a les persones que s’encarreguen dels seus comptes”, ha especificat Oltra.

Les persones interessades es podran inscriure telemàticament en un cens i, posteriorment, la Conselleria d’Educació juntament amb el Servei Valencià d’Ocupació i Formació (l’actual Labora) convocaran un procediment de reconeixement de competència professional.

Les persones que sol·liciten aquest reconeixement hauran de complementar la seua formació amb altres accions formatives. El mes vinent, Labora ja començarà a oferir les activitats complementàries. A més per a la seua qualificació es tindran en compte els cursos de formació organitzats per la Conselleria d’Igualtat o pels ajuntaments en matèria de dependència amb una durada mínima de 25 hores. D’aquesta manera, les cuidadores podran veure convalidades algunes assignatures de l’FP i, “òbviament”, les pràctiques, segons ha remarcat Oltra.

A més, a partir de la inscripció en el cens, es posarà a la disposició d’aquestes persones “la formació que puguen necessitar per a aconseguir la qualificació professional”. Per a fer-ho, hi ha en el sistema educatiu valencià 36 centres formatius que fan aquesta formació: 12 a la demarcació d’Alacant; 5, a la de Castelló, i 19, a la de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa