Diari La Veu del País Valencià
Ascer assegura que el sector ceràmic ha de treballar més que mai per a combatre la incertesa

El president de l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer), Vicente Nomdedéu, ha fet aquest dilluns una “valoració molt positiva” de la reunió que ha mantingut amb la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, en la 37a edició del Saló Internacional de Ceràmica per a Arquitectura, Equipament de Bany i Cuina, Pedra natural, Matèries primeres, Esmalts, Colors Ceràmics i Maquinària (CEVISAMA) que se celebra en Fira València.

Durant la trobada, la ministra ha mostrat “moltíssimes ganes de començar a treballar des de zero” amb el sector i han acordat una agenda de reunions, la primera trobada de les quals serà el pròxim 13 de febrer a Madrid, ha avançat Nomdedéu. L’objectiu és “tindre un lobby pràctic i eficient” perquè les coses arriben a Europa “mastegades” a nivell de sector i estatal i poder afrontar desafiaments, com ara l’augment de costos energètics i les mesures proteccionistes d’altres països, ha explicat.

Nomdedéu ha valorat que el govern espanyol està “molt sensibilitzat” i ha comentat que Maroto creu que “2019 és un bon any per a parlar d’indústria a pesar que els objectius sembla que siguen per a 2020” en qüestions com la cogeneració. La ministra ha reconegut que aquesta mesura “no és suficient”, per la qual cosa es posarà a treballar per a “estalviar costos respecte a països que no tenen aquest problema”, ha asseverat.

Segons el president d’Ascer, “encarir els preus quan altres no l’encareixen per aquesta causa et deixa fora de mercat”, cosa que la ministra “ha entés perfectament”. Així ha optat per abordar qüestions com “la rebaixa dels peatges i la factura de la llum”.

“Treballar més que mai”

Preguntat per quines previsions tenen per a 2019, Vicente Nomdedéu ha augurat que el sector espera “moltíssim treball, més que mai”, atés que l’expectativa és continuar la tendència “de contenció de vendes” del segon semestre de 2018.

Tot i que l’any passat va acabar amb resultats positius, “la tendència del segon semestre és preocupant” perquè marca creixement però creixement sostingut. Per a mantindre’l, caldrà treballar moltíssim i posar els cinc sentits en l’obstinació”, ha insistit.

En la seua opinió, “allò que més afecta aquesta retenció del consum és la incertesa que hi ha a nivell mundial” i que contrau la presa de decisions i la presa d’inversió. “El nostre sector és netament exportador i el món sencer està amb eixa incertesa”, ha apuntat.

A més, ha lamentat que en aquest sector “quasi tots els països tendeixen a protegir la seua indústria i la seua producció”, i això crea dificultat als taulellers. Però “hi ha més raons” que s’aniran estudiant, ja que, al seu entendre, “no és molt normal el que ha ocorregut, que en menys de sis mesos de sobte l’aixeta done menys aigua. Alguna cosa ha hagut de passar i alguna cosa eixirà. Estem constantment observant i investigant què està ocorrent en cada país”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa