Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València dissenyarà un full de ruta per a transitar cap a la descarbonització en 2050

València iniciarà aviat la seua participació en el projecte europeu Tomorrow, una iniciativa que té l’objectiu d’ajudar a construir una governança urbana inclusiva, participativa i transparent. Tal com ha explicat el regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Berto Jaramillo, “València vol liderar la construcció d’un millor futur per a la ciutadania, però fer-ho a més amb la participació directa d’aquesta”.

L’acció de València es concreta en l’elaboració d’un full de ruta per a transitar cap a la “descarbonització” de la ciutat l’any 2050. El projecte està coordinat per la xarxa Energy Cities i emmarcat en la convocatòria Horitzó 2020, dedicada “a la construcció d’un futur resilient i baix en carboni”. València participa en dues direccions: mitjançant el Servei d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, amb una assignació pressupostària de 61.650 euros, i mitjançant la Fundació València Clima i Energia, amb una assignació de 126.000 euros.

Les ciutats que acompanyen València en aquest projecte innovador sobre canvi climàtic són Dublín (Irlanda), Brest (França), Mouscron (Bèlgica) i Niš (Sèrbia), a més d’altres entitats i centres d’investigació dels Països Baixos, Romania i França. El projecte Tomorrow es concreta com una iniciativa “cap a fulls de ruta de transició multiactors amb la ciutadania en el centre”. Per això, les administracions públiques participants han de comptar amb esquemes i metodologies que facen possible la participació ciutadana, inclusiva i transparent, així com eines útils i aplicables en el curt termini.

El projecte té una durada de 3 anys i compta amb indicadors per a avaluar el compliment i l’eficàcia en un horitzó fixat en 2026. Una vegada finalitzat el projecte, les ciutats participants comptaran amb un full de ruta que arribarà fins a 2050.

Una ciutat pionera en les matèries relatives a l’energia i al canvi climàtic i en participació ciutadana

Jaramillo ha explicat que “la transició cap a un futur descarbonitzat no es pot fer només des del vessant tècnic, cal implicar la ciutadania i també l’Administració; hem de dotar-nos d’eines i escoltar allò que la ciutat vol i espera per al seu desenvolupament: és un repte col·lectiu i compartit”. L’edil ha afegit que València ja és “una ciutat pionera en les matèries relatives a l’energia i al canvi climàtic, però també en participació ciutadana, i per això volem aprofitar l’impuls, aprendre d’altres ciutats europees i generar coneixement que després puga ser utilitzat per més ciutats i regions, de manera que es puga accelerar la transició”.

Finalment, ha recordat que “la pròxima obertura de l’Oficina de l’Energia impulsarà les accions de la ciutat en la transició energètica, i serà clau a l’hora d’implicar la ciutadania en el projecte i capacitar-la per a alimentar-lo”. L’Oficina de l’Energia estarà situada al districte d’Algirós i en les seues instal·lacions es facilitarà assessorament per a la transició energètica de la ciutadania i s’ajudarà a solucionar assumptes sobre la gestió de l’energia d’ús quotidià.

Comparteix

Icona de pantalla completa