Diari La Veu del País Valencià
Alerten sobre la construcció de dues marcrogranges en zona d’elevat valor paisatgístic a les Useres

La Plataforma Les Useres ha alertat sobre la construcció de dos macrogranges avícoles en una zona d’elevat valor paisatgístic i cultural. El col·lectiu ciutadà ha denunciat en un comunicat que s’està tramitant aquest projecte de ramaderia intensiva en el terme de les Useres que perjudicarà “greument” els aqüífers i el patrimoni històric i natural d’aquesta localitat. Segons aquesta agrupació, les macrogranges concentraran més de 84.000 ocells i els membres d’aquesta organització s’han agrupat amb la finalitat d’evitar la sobreexplotació i la contaminació d’aqüífers; el “desastre” mediambiental, turístic i cultural, i el perjudici a la salut i qualitat de vida.

El col·lectiu defensa l’agricultura i la ramaderia tradicionals i ha afirmat en un comunicat que la instal·lació de les macrogranges pot malmetre, a més, la futura denominació d’origen dels vins de la zona. Segons ha assenyalat, en el portal de transparència de l’Ajuntament de les Useres s’han publicat el ‘Projecte de Granja Avícola –Explotació Avícola de Carn Broiler–’ en el terme municipal de les Useres i els seus respectius estudis d’integració paisatgística i d’impacte ambiental.

Broiler –han aclarit des de la mateixa agrupació– fa referència a una varietat de pollastres genèticament modificada i desenvolupada específicament per a la producció massiva de carn. La població d’aquestes macrogranges, segons la plataforma, ascendiria a més de 84.000 ocells, que podrien arribar a ampliar-se a 120.000. Per al consum animal i neteja s’han sol·licitat 12.000.000 litres anuals d’aigua a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i un cabal punta de 25.000 litres/hora.

Afeccions al medi

Així mateix, la plataforma ha assenyalat que, segons la documentació publicada, l’explotació pretén extraure aquesta quantitat d’aigua del pou situat en la mateixa finca, cosa que afectaria “greument” els ja “minvats” aqüífers de la zona i la regeneració paisatgística d’un entorn que va patir un “devastador” incendi en 2007. “A tot això caldria sumar –segons els membres de la plataforma– el trànsit constant de camions pesats pels camins i vies pecuàries en els voltants del Camí dels Pelegrins, considerat monument natural; la contaminació visual i acústica; les males olors; el mal a la salut, i l’afectació al turisme i a la producció vinícola de la població, que està començant a enlairar i aspira a aconseguir la denominació d’origen”.

El col·lectiu ha subratllat que en el Butlletí Oficial de la Província de Castelló número 8, de data 17/01/2019, s’ha publicat la sol·licitud de llicència ambiental per part dels promotors de les macrogranges a l’Ajuntament de les Useres, on s’indica que el termini per a presentar al·legacions és de 30 dies comptadors a partir de la data de publicació. La Plataforma Les Useres anima el veïnat i tots els col·lectius “sensibilitzats o afectats” per aquesta problemàtica a presentar les seues al·legacions i “mostrar la seua més rotunda oposició al projecte”.

Comparteix

Icona de pantalla completa