Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol anuncia el desmantellament de Castor

Quasi cinc anys i mig després de clausurar provisionalment les instal·lacions, el govern espanyol ha anunciat aquest dimarts al matí que segellarà definitivament els pous i desmantellarà el projecte Castor.

En una compareixença al Senat, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha justificat la decisió amb l’argument que no té sentit mantindre més temps l’actual estat d’hibernació. D’una banda, per la inviabilitat de posar-lo en marxa: els informes tècnics alerten que podria causar terratrèmols de molta més magnitud. De l’altra, ha adduït, postergar aquesta decisió definitiva genera uns costos “difícilment justificables” –Enagás reclama més de 50 milions d’euros per les tasques dutes a terme fins ara–.

Ribera, que ha qualificat obertament el projecte de “ruïnós”, ha assegurat que el Castor no es preveu necessari per al sistema gasista “ni en el curt, ni en el mitjà, ni en el llarg termini” i ha afegit que en una planificació energètica en aquestos moments Castor no estaria ni inclòs “ni justificat”.

La ministra ha dit que la situació actual de l’emmagatzematge és de seguretat, sense que s’haja registrat cap activitat sísmica des que es va hibernar la instal·lació. A més, ha argumentat que la clausura definitiva del magatzem és la millor des del punt de vista econòmic, perquè cada quatre anys cal reposar els taps mecànics que segellen els pous.

Ribera ha dit que els actuals taps “no poden prolongar-se per molt de temps” i que s’ha d’adoptar una solució que “només pot estar orientada a la clausura” del magatzem de gas. En aquest sentit, ha assenyalat que noves solucions temporals només implicarien “costos difícilment justificables” i ha manifestat que la decisió del govern espanyol és actuar per a no incórrer en costos addicionals.

La ministra ha explicat que la solució per a Castor consistirà en el segellat i abandonament dels pous i en l’aïllament del jaciment per a evitar fugides de fluid. A més, els taps metàl·lics temporals es retiraran i es procedirà a la neteja de les canonades, ha explicat la ministra.

Comparteix

Icona de pantalla completa